Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Január 20. 21:09, vasárnap | Helyi
Forrás: Huszár Gál Városi Könyvtár

2018 top olvasmányai a gyermekkönyvtárból

2018 top olvasmányai a gyermekkönyvtárból

A már korábban bemutatott 2018-ban kedvelt felnőttolvasmányokhoz hasonlóan a gyermekkönyvtárban is hódítanak a sorozatok, most ezek közül mutatja be a Huszár Gál Városi Könyvtár a legnépszerűbbeket:

Leiner Laura könyvei a Szent Johanna gimi sorozat megjelenése óta is töretlen népszerűségnek örvendenek.

Az Iskolák versenye trilógia 2. kötete a Maradj velem 2018 októberében jelent meg és azóta is kézről-kézre jár olvasóink között.

A kötetről bővebben az alábbi könyvajánlóban lehet olvasni:
https://huszargalvarosikonyvtar.blogspot.com/2018/12/az-iskolak-versenye-folytatodik-leiner.html

Az írónő korábban megjelent köteteit is gyakran keresik olvasóink, akik nem csak a tizenéves korosztályból kerülnek ki, hanem az ifjúsági irodalmat kedvelő idősebb korosztály is szívesen olvassa őket.

Legkisebb olvasóink legnagyobb kedvence: Bartos Erika, aki új sorozattal rukkolt elő: Brúnó Budapesten.


Emellett örök kedvencként folyamatos az érdeklődés az írónő Anna, Peti, Gergő illetve a Bogyó és Babóca kötetei iránt is.

Beck Andrea: Titoktündér könyvei is nagyon népszerűek.

Az egyes kötetekben varázslatos mesevilág tárul elénk, melyben észrevétlenül kap helyet a pozitív gondolkodásra való nevelés, az önbizalom fejlesztése és mindenekelőtt a vidám, gondtalan életszemlélet kialakítása és megtartása.

A kedvencek között szerepel Margit Auer német írónő gyermekkönyv sorozata a Mágikus állatok iskolája, amelynek 2018-ban jelent meg a 9. kötete.

Nincs az a 8 éves fiú vagy lány, aki ellen tudna állni a kötetekben szereplő beszélni tudó, egzotikus állatoknak.

Izgalmas, olvasmányos könyvek kedves illusztrációkkal. A már olvasni tudó, alsós olvasóink nagy kedvence ez a regényfolyam.

Jeff Kinney Egy ropi naplója című sorozata már a 13. részénél tart, amelynek címe: Hóháború.

A naplószerűen megírt, mókás rajzokkal tarkított humoros történetek nagyon keresettek a kamaszok (még a fiúk!) körében is .

A LOL-könyvek sorozatcím alatt megjelent regények a tinilányok körében nagyon kedveltek.

A kötetek több szerző tollából kerülnek ki, jelenleg a 33. résznél jár, amelyek mind megvannak könyvtárunkban.

Legújabb kötetei: Cookie O'Gorman: Nindzsalány, Jenny Jones: Tiéd leszek!, Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén.

Elena Favilli és Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak: 100 különleges nő története 1-2. A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan grafikusnő készített.

A New York Times sikerlistáját is megjárt első részt követte a második, ami arra ösztönzi a lányokat szerte a világon, hogy merjenek álmodni, célokat kitűzni, és küzdeni, hogy elérjék ezeket.

A második kötet száz újabb kivételes nő életét meséli el Nefertititől Beyoncéig, Rosalind Franklintől J.K. Rowlingig. Királynők és aktivisták, balerinák és ügyvédek, kalózok és számítógépes tudósok, űrhajósok és feltalálók lenyűgöző történetei mutatják be a lehetőségek izgalmas és végtelen tárházát.

„Ez a lenyűgöző könyv megmutatja a lányoknak, hogy bármi lehet belőlük."

A külföldi hölgyek után a Magyar mesék lázadó lányoknak - 25 nő története című kötetben pedig 25 izgalmas életű és lenyűgöző teljesítményű magyar nővel ismerkedhetünk meg Árpád-házi Szent Erzsébettől Hugonnai Vilmán át egészen a kortársakig.

A mesék szerzői és illusztrátorai maguk is elismert írók, grafikusok.

Különleges meséket olvasva remélhetőleg mindenki kedvet és erőt kap saját álmai megvalósításához.

Maren von Klitzing: 3-5-8 perces mesék viccelődéshez és bolondozáshoz könyvében csupa vidám 3-5-8 perces mesét találnak a legkisebb olvasók, amelyekben tündérekkel, boszorkányokkal, kisfiúkkal és kislányokkal találkozhatnak.

A közös bennük, hogy minden mesehősnek van egy remek ötlete a csínytevésre!

Tapasztaljátok meg a nevetés felszabadító és csapatépítő erejét, mert a legnagyobb öröm együtt nevetni - a meséken, és közben kicsit magunkon is...

Nevetésből sosem elég!

Liane Schneider, Eva Wenzel-Bürger: Barátnőm, Bori sorozatában megjelent vékony, nagy betűs kis füzetek a 3-6 éves korosztály kedvencei.

Emellett Julia Boehme: Barátnőm, Bori sorozata pedig már a 6-10 éves lányokat szólítja meg keménytáblás külsőben.

A lányolvasók mellett a fiúkról sem feledkeznek meg az írók, hiszen a Christian Tielmann, Sabine Kraushaar Barátom, Berci sorozata éppen nekik szól.

A Bori könyvekhez hasonlóan a 3-6 éves illetve a kisiskolás korosztályt megcélzó kötetei egy-egy izgalmas történetet mesélnek el.

Rick Riordan Percy Jackson és az olimposziak öt kötetből álló fantasy műfajú regény-sorozata még mindig népszerű, azok közül is főként az első rész: a Villámtolvaj.

Nem véletlen, hiszen ez a kötet adott alapot az azonos címmel 2010-ben megjelent mozifilmhez. A regény alapja a görög mitológia.

A könyvsorozat a New York Times bestseller listáját 155 hétig vezette a gyerekkönyvek kategóriájában.

Rick Riordan Percy Jackson és az olimposziak öt kötetből álló fantasy műfajú regény-sorozata még mindig népszerű, azok közül is főként az első rész: a Villámtolvaj.

Nem véletlen, hiszen ez a kötet adott alapot az azonos címmel 2010-ben megjelent mozifilmhez. A regény alapja a görög mitológia.

A könyvsorozat a New York Times bestseller listáját 155 hétig vezette a gyerekkönyvek kategóriájában.

Berg Judit: Rumini sorozata szintén töretlen népszerűségnek örvend a 6-10 éves korosztály körében. Fordulatos, izgalmas, szellemes, kitűnően megírt, letehetetlen kalandregény, a csavargóból hajósinassá lett, szeretnivaló, bátor és agyafúrt kisegér, Rumini főszereplésével.

Berg Judit bátran hasonlítható olyan ifjúsági vagy gyerekíró klasszikusokhoz, mint például a svéd Astrid Lindgren - ő is bámulatosan ért a gyerekek nyelvén. A titka pedig valószínűleg az, hogy komolyan veszi a gyerekeket, és komolyan veszi a mesterségét: gyerekeknek írni.

A Nemzetközi Gyermekkönyv Tanács (IBBY) 2007-ben az év könyve díjjal tüntette ki a kötetet.

A felsorolásból nem maradhat ki J. K. Rowling örök klasszikussá vált regényfolyama: a Harry Potter.

A varázsvilágról szóló lebilincselő történeteket még az utolsó (7.) kötet 2008-as magyar megjelenése óta is folyamatos érdeklődés övezi.

Könyvtárunkban is még mindig sokan kölcsönzik az egyes köteteket.

Reméljük felkeltettük az érdeklődést, ha olvastad azért, ha pedig nem azért!


A lényeg: olvasni menő, legyél akár kicsi, akár nagy!

link a 2018-ban kedvelt felnőttolvasmányokhoz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.