Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. November 27. 20:00, szerda | Helyi
Forrás: Talpas Balázs

30 éves a mosonmagyaróvári Halmos László Énekegyüttes

30 éves a mosonmagyaróvári Halmos László Énekegyüttes

Hans Leo Hassler egykori német zeneszerző idézetet mottóként használva kezdődött a mosonmagyaróvári Halmos László Énekegyüttes 30 éves jubileumi hangversenye.

"Ünnepre jöttünk zengő énekszóval, hadd szóljon orgona, s a szárnyaló dal!"

A neves eseményre a névadó zeneszerző születésnapján, Cselley-ház dísztermében került sor, mely zsúfolásig megtelt a kórusműveket kedvelőkkel.

A Hansági Múzeum nevében Schredl Katalin üdvözölte a közönséget, majd a dalosok Erőd Iván: Viva la Musica c. szerzeményét adták elő. A mosonmagyaróvári önkormányzat nevében Dr. Ivancsics János alpolgármester köszöntötte az énekeseket és a virág mellé átadott egy elismerő oklevelet is, majd a Kulturális Egyesület elnöke, Nagy Sándor emlékezett az elmúlt évekre.

A Lajtha László Vegyeskar elnöke Kató István is köszöntötte a jubilálókat, további sikereket kívánva. A Vissz-Hang Vegyeskar több dalosa érdekes ajándékkal lepte meg az együttes tagjait. A műsort vezette Keresztény Gyula, a mosoni Fehér Ló Közösségi Ház vezetője.

Egy-egy dal elhangzása után az énekegyüttes vezetője, Kiss Veronika által az énekegyüttes történetének összeállításából idézett, melynek egyaránt voltak humoros és szórakoztató elemei is, a számos külföldi és belföldi vendégszereplések során.

Mosonmagyaróváron, az egykori Bartók iskola három és a zeneiskola egyik zenét és éneket kedvelő pedagógusa által alkotott együttesként indultak a közös éneklések. Az alapítók: Papp Zsuzsanna, Kiss Veronika, Holczinger Lajos, Szodfridt Gyula. Mára kilenc fő alkotja a "csapatot", -időnként kibővülve Bakondi Ferenccel és Szabó Attilával,- mely számos számos elismerést, oklevelet, kitüntetést szerzett, melyekből egy mini kiállításon megtekinthettek az érdeklődők.

Megalakulásuk során először névtelenül énekelt a kis csapat, majd a zeneiskolai barátjuk, Holczinger Lajos ötlete nyomán felvették a Halmos László nevet, a zeneszerző hozzájárulásával 1991-ben.

Műsoraik változatosságát mutatta a most előadott dalok is, többek között

  • Young: Alleluja, Josquin dés Pres: Tengernek fényes csillaga,
  • Pitoni: Ladate Dominium,
  • vagy a Banchieri: Állatok rögtönzött ellenpontja c. dala.

Az élménydús előadás, az anekdoták utazásokról, fellépésekről, számos esetben nevetésre ingerelték a közönséget, mosolyt csalva arcukra és nagy tapsot arattak. A műsor zárásaként Farkas Ferenc: Pataki diákdalok c. művét adták elő, majd egy kis vendéglátásra invitálták a közönséget, de nem maradt el a közös dalolás sem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.