Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Február 27. 05:00, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Április végétől lehet pályázni lakóépületek energetikai korszerűsítésére

Április végétől lehet pályázni lakóépületek energetikai korszerűsítésére

Két uniós program jelent meg pénteken, a magyar lakosság számára összesen 115 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre kölcsön formájában a lakóépületek energetikai korszerűsítésére.

A nulla százalékos kamattal meghirdetett hitelprogramra a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban 105,2 milliárd forintra, a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban pedig 9,41 milliárd forintra lehet pályázni.

A kölcsönt a természetes személyek 500 ezer forinttól 10 millió forintig, a társasházak és a lakásszövetkezetek pedig lakásonként 500 ezertől 7 millió forintig igényelhetik. Az önerő elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének minimum 10 százaléka. A futamidő a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb húsz év.

A hiteligényléseket 2017. április végétől lehet benyújtani a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kialakított MFB Pontoknál.

Támogatás nyerhető az energiahatékonyság javítására, így a fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászáró szerkezetek cseréjére, energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésre, az épületek nyári hővédelmének javítására, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, fűtési és/vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, kéménytechnikai fejlesztések elvégzésére, hőtermelő- és hőleadó berendezések korszerűsítésére, cseréjére, illetve a meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására, valamint a fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelésére.

A megújuló energiafelhasználás növelésére is igényelhető támogatás, így például fűtési és használati melegvíz-igény kielégítésére napkollektoros rendszer telepítésére. Szintén lehetőség van földhő-víz, víz-víz, levegő-víz hőszivattyú rendszerek alkalmazásának kialakítására, napelemes rendszer telepítésére hálózati, vagy autonóm villamosenergia-termelésre - ismertette Rákossy Balázs.

A Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel felhívás részletes leírása a Széchenyi2020 oldalán, illetve a www.mfbpont.hu oldalon olvasható.


A legközelebbi MFB Pontok:

Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet
9200 Mosonmagyaróvár, Palánk utca 8.

Rábaközi Takarékszövetkezet
9241 Jánossomorja, Óvári utca 6.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.