Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Július 03. 10:51, vasárnap | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Entente Florale Day Mosonmagyaróvár - Virágzó Város Mosonmagyaróvár

Entente Florale Day Mosonmagyaróvár - Virágzó Város Mosonmagyaróvár

Július 2-án látogatott városunkba az Entente Florale Europe 8 tagból álló nemzetközi zsűrije..

Július 2. - A nap, amikor egy célért igazán összefogott az egész város. A kicsi óvodásoktól a nagy szervezetekig mindenki egyet akart: megmutatni a városnak azt az arcát, ahol a legjobb nekünk, mosonmagyaróváriaknak élni!

1 év, 9 helyszín, rengeteg munka és annál is több összefogás a tegnap mérlege. Az eredmény pedig egyértelmű és nyilvánvaló!

Dr. Árvay István polgármester szavaival élve: „Ezen a napon igazán megmutatta a város, hogy mire képes! S bár a hivatalos eredmény csak szeptemberben derül ki, én elégedett vagyok, mert egy olyan várost sikerült prezentálnunk a szakmai zsűrinek, mely méltán lehet büszke a helyi közösségeire, civil szervezeteire és a városlakóira.
Az Entente Florale Europe zsűrije szigorú szempontrendszerek alapján pontoz és értékel. Amit viszont mi láttunk és éreztünk a városban, azt is ugyanolyan nehéz szavakban megfogalmazni. Ezt mindenki érezte, aki kinn volt az utcákon és tereken.
Köszönjük mindenkinek az aktivitást, és azt az eredményességet, hogy ez a nap úgy telhetett el, ahogy az a legjobb forgatókönyv szerint meg volt írva!”

Mi alapján értékel a zsűri?

Tény, hogy a városban élők másképp értékelik azokat a körülményeket, élményeket és környezetet, ahol nap, mint nap élnek, mint egy hét ország képviselőiből álló zsűri. Látjuk a fejlődéseket, a sikereket és néha a kudarcokat is. Ettől lesz szép és igazán a miénk.

De vajon milyen szempontrendszer alapján pontoz a zsűri? Pár pontban ezt is összegyűjtöttük:
Már az Entente Floral Europe szervezet mottója - „Idegenként érkezünk, de barátként távozunk” – is sokat sejtet. Az 1975-ben alapult nemzetközi kertészeti verseny ma már nem csak a virágos és zöldövezeti létesítményeket vizsgálja. Ennél sokkal többről van szó. Életminőséget néz – ahogyan ezt a nap végén tartott sajtótájékoztatón a nemzetközi szakmai bizottság elnöke is elmondta.

Beszédében kiemelte: Hosszú, de informatív nap volt, sok meglepetéssel és annál is több pozitív benyomással.

A verseny célja: a városi illetve falusi közösségek élhető életének minőségi javítása. Ehhez hozzátartozik

  • A zöldövezetek kialakítása és karbantartása
  • Virágok, cserjék, zöldterületek, parkok létesítése, igényessége
  • Fejlődés és folyamatos fejlesztés a környezeti és ökológiai szempontból érzékeny területeken
  • Oktatási és kommunikációs kezdeményezések, amelyek elősegítik a környezet-tudatosságot

Milyen előnyei származnak a településeknek a versenyben való részvétellel?

  • Először is fokozza az adott város, falu - és az ország hírnevét is
  • Ebből kifolyólag megkönnyíti a turisztikai és kulturális jellegű kapcsolatok kialakítását, mélyítését
  • Nagy mértékben javítja a városok és falvak megjelenését, az ide érkezők első benyomásait
  • Fokozza a közösségi szellemet és ezáltal javítja az életminőséget
  • Segíti, hogy a polgárok igazán magukénak érezzék a helyi környezetet

Belső információk: mi nyűgözte le városunkban leginkább a nemzetközi bizottságot?
Kíváncsian vártuk a sajtótájékoztatót, vajon meg tudjuk-e, mi az eredmény. Erre azonban szeptember 23-ig várni kell. A hivatalos eredményhirdetésre ugyanis ekkor kerül sor Brno-ban. Azt azonban megtudhattuk, hogy melyek voltak azok az állomások, melyek egybehangzóan elbűvölték a zsűrit.

A kilenc helyszínről – FUTURA, Mosoni Szabadstrand, Közösségi Fűszerkert, Mosonvármegyei Múzeum, Történelmi belváros – Magyar utca, Városkapu tér, Hildegard Óvoda, Várudvar, Hotel Lajta Park - külön-külön is hallhattunk értékelést, kérdésünkre azonban az elnök elárulta, hogy ezek közül is két kiemelkedő hely tett rájuk nagy benyomást.

Az egyik a FUTURAInteraktív Élményközpont elragadó, csodálatos építészete valamint az ott zajló oktatómunka, a másik pedig az óvodások szívhez szóló műsora. Ez a legkritikusabb zsűritagokat is levette a lábáról. Nagy hatással volt rájuk itt is a környezet, de a gyerekek beszámolója és tudatossága tette rájuk a legnagyobb hatást. Hiszen ez az igazi bizonyíték arra, hogy Mosonmagyaróvár jó úton jár, valódi értékeket épít és pozitív közösséget nevel.

Ugye, milyen jó érzés mosonmagyaróvárinak lenni? - a szerk.

- Nemes Claudia -

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.