Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Május 23. 04:00, kedd | Helyi
Forrás: Goodwill PR

Megtiszteltetés és öröm támogatni az értelmi sérülteket

Megtiszteltetés és öröm támogatni az értelmi sérülteket

Gyermekek és felnőttek kirándultak a Nolato támogatásának köszönhetően.

Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete (É.S.S.E.) 2017 májusában két kirándulást is szervezett a sérültséggel élő gyermek és felnőtt tagjai, valamint kísérőik számára. A két program a mosonmagyaróvári Nolato Magyarország Kft. támogatásával valósulhatott meg. A Nolato évek óta támogatja az É.S.S.E. által szervezett kirándulásokat, valamint az év végi ünnepi rendezvényeket.

Felnőtt kirándulás Majk pusztára, Tatára és Tatabányára

Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete (É.S.S.E.) 2017. május 4-én 50 fő sérültséggel élő fiatal felnőtt tagja és kísérőik számára szervezett kirándulást. A programra Mosonmagyaróvárról, Táplánypusztáról, Koroncóról, Nyúlról, Pásztoriból és Győrből érkeztek a sérültséggel élő fiatal felnőttek és kísérőik.



Az első állomás az Oroszlány melletti Majk puszta volt, ahol a Majki Kolostort nézték meg. A Kolostor - ahol régen kamalduli remeték éltek - egy dombon helyezkedik el, ide kapaszkodtak fel a kirándulók, majd tárlatvezető segítségével nyerhettek betekintést a remeték életébe. Megnézhették a szabályosan elhelyezkedő, szerényen berendezett cellaházakat, ahol a remeték az egész életüket töltötték, és ahonnan csak ünnepnapkor léphetett ki. A remeték némasági fogadalmat is tettek, csak húsvétkor és karácsonykor beszélhettek egymással és családtagjaikkal. A tárlatvezetés után a gyönyörű környéken, erdőben és a tóparton sétálhattak a kirándulók.

Az utazást folytatva Tatán a Kuny Domonkos múzeumot látogatták meg a fiatalok. Megnézték a római kőtárat, a megye területéről származó kődarabokat bemutató állandó kiállítást, melyben számos használati- és luxus tárggyal ismerkedhettek meg. A gyönyörű időjárás kedvezett az Öreg-tó körüli szabad programnak.



Ebéd után Tatabányára, a Turul madárhoz érkeztek meg a túrázók, ahonnan fentről csodálhatták meg a várost – a gyönyörű kilátást sokan meg is örökítették. A Turul madár megtekintése után túra következett a kijelölt útvonalon, melynek során a 300 millió évvel ezelőtti korból származó köveket is megcsodálhattak. Az idő rövidsége miatt nem sikerült teljesen végigmenni az ösvényen, ezért ide szeretnének egy újabb kirándulást szervezni. Visszaülve az autóbuszba, egymás szavába vágva meséltek a fiatalok a megszerzett élményeikről.

Gyermek kirándulás Bábolnára, ló simogatással

Az É.S.S.E egyesület 2017. május 11-én 50 sérültséggel élő gyermek és kísérőik számára szervezett kiránduláson csornai, soproni, téti, mosonmagyaróvári, kapuvári és a győri általános iskolából érkező sérültséggel élő gyermekek vettek részt.

A túra első állomása Bábolna volt, ahol a Lovasmúzeumot látogatták meg Asbóth Zsolti tárlatvezető vezetésével, aki a bábolnai lótenyésztés történetébe vezette be a vendégeket. Az emléktárgyakból rendezett kiállítás megtekintés során a tárlatvezető mesélt a régi korok fontos eseményeiről, a híres lovakról és lovasokról, mindazokról, akik munkájukkal, tevékenységükkel és teljesítményükkel hírnevet, megbecsülést szereztek Bábolnának. A múzeum után a ménesbirtokot járták körbe, és megnézték, lefotózták Közép-Európa legöregebb, 300 éves akácfáját is. Az istállókban lovakat simogathattak és tenyerükből etethették a gyerekek, majd a ménesudvar fedett lovardáját – hazánk legrégebbi, közel kétszáz éves ilyen célú épületét – is megnézték. A kocsimúzeumban a különféle kocsi típusokon kívül kézzel készült egyedi lószerszámokat, a vitrinekben különleges gyógypatkókat láthattak a kirándulók, akik a járművekre is felülhettek. Az ebédet már a Bábolnai Arborétum és Állatparkban fogyasztották el a kirándulók.



Ebéd után Kisbér, a Mini Makett park várta a látogatókat. A gyerekek megcsodálhatták itt a kecskeméti Cifra Palota, a soproni tűztorony, a kisbéri lovarda, a tatabányai Turul emlékmű, a tihanyi apátság, a tatai vár, a fertődi kastély, a hortobágyi kilenclyukú híd, a Parlament, a Hősök tere, az egri vár, az első balatoni gőzhajó, a pannonhalmi apátság, valamint a majki apátság kicsinyített mását is.
A kirándulás utolsó állomása Ászár, a Mini Skanzen volt, ahol megtekinthették a Dunántúl népi építészetet bemutató 22 kisméretű épületet.

A szervezőket örömmel töltötte el, hogy a Nolato Magyarország Kft. támogatásával egy újabb nagyszerű, élményekben gazdag napot szervezhettek a sérült gyerekek és fiatal felnőttek számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.