Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Május 07. 00:09, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Országszerte elkezdődött a szúnyoglárvák gyérítése

Országszerte elkezdődött a szúnyoglárvák gyérítése

A szakértői felmérések alapján néhány területen már jelentős számban megjelentek olyan szúnyogok, amelyek az embereket is megcsípik.

Az elmúlt héten a Balaton térségében, a Körösök mentén, valamint a Duna alsó szakaszán csökkentették a számukat biológiai eljárással. A múlt heti sikeres védekezést ezen a héten a Tisza-tónál, a Fertő-tónál, Sopron környékén és a Csepel-szigeten folytatják.

A biológiai módszer kevésbé látványos, mint a kifejlett szúnyogok kémiai gyérítése, de megfelelő körülmények között jelentősen csökkenti a rovarok utánpótlását. Az eljárás során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium egy olyan méreganyagot termel, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan.

A jelenlegi hűvös időjárás miatt a szúnyogok kevésbé aktívak, így nem okoznak zavaró mértékű szúnyogártalmat, ezért a héten elegendő a lárvák számának, vagyis az utánpótlásnak a csökkentése.

A mostani esős időjárást követően a kertekben minden edényben, lavórban, vödörben és kaspóban összegyűlt annyi víz, amennyiben már szaporodni tudnak a szúnyogok. Ha nincs szükségünk a vízre, öntsük ki ezeket, ha pedig igen, fedjük le, és nagy mértékben hozzájárulunk a szúnyoggyérítés sikeréhez.

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.