Városlista
2024. június 2, vasárnap - Anita, Kármen

Hírek

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód
Forrás: mti

Kormány-egészség

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.

Hornung Ágnes közleménye szerint Magyarországon több ezer gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel; a kormány célja, hogy az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tudnivalók minél szélesebb körben ismertté váljanak, ezzel is segítve az érintett családokat és közvetlen környezetüket.

A Családokért Felelős Államtitkárság már 5. alkalommal hirdette meg az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tájékoztatási feladatok támogatását célzó pályázatát: a 100 millió forint keretösszegű kiírásra civil szervezetek jelentkezhetnek július 1-jéig a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő pályázati felületén, a www.nktk.gov.hu oldalon.
Az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, amelyet nem életmódbeli tényezők idéznek elő, hanem az immunrendszer működésének zavara okozza.

Magyarországon évente 250-300 újabb gyermeket diagnosztizálnak 1-es típusú diabétesszel, ami háromszorosa a 30 évvel ezelőtti számnak és egyben azt is jelenti, hogy ennyivel több gyermek kap időben segítséget cukorbetegsége karban tartásához.
A közlemény szerint a kormány az elmúlt években több intézkedést is hozott a diabétesszel élő gyermekeket nevelő családok támogatása érdekében: egyebek mellett megemelte az inzulinpumpa-tartozékokra, távadókra, szöveti cukor folyamatos mérésére szolgáló szenzorokra, ketonmérő tesztcsíkokra járó társadalombiztosítási támogatást. Emellett 2020 januárjától jogosulttá váltak gyodra, valamint ápolási díjra azok a családok, amelyeknél ez az 1-es típusú diabétesz miatt indokolt.

Az ötödik alkalommal meghirdetett pályázat célja, hogy az 1-es típusú diabétesz jellemzői, a kezelés lehetséges módjai a lakosság széles körében ismertté váljanak, így az érintetteket ne érje hátrányos megkülönböztetés, valamint a lehetőségeik tovább bővüljenek.

A pályázatra olyan civil szervezetek jelentkezhetnek, amelyek alapító okiratukban, alapszabályukban az 1-es típusú diabéteszesekkel kapcsolatban fogalmaztak meg alapfeladatot. A pályázók legfeljebb 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.

Tavaly 23 szervezet nyert el támogatást. Az immáron ötödik alkalommal meghirdetett pályázatnak köszönhetően számos, a gyermekeknek és a családjuknak, valamint az érintettekkel kapcsolatba kerülő felnőtteknek - például óvodapedagógusoknak, tanároknak - szóló kiadvány, tájékoztató anyag jelent meg, valamint számos rendezvény valósult meg, ezzel is segítve az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket és családjukat - áll a közleményben.

Címkék: Diabetes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 01. 08:27, szombat | Életmód

A világ legjobb irodaépületének választották a Mol Campust egy nemzetközi versenyen

A világ legjobb irodaépületének választották a Mol Campust az idei FIABCI World Prix d\'Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési nívódíjpályázaton - közölte a Mol pénteken az MTI-vel.

2024. Május 31. 09:35, péntek | Életmód

Meghalt Tompos Kátya!

A színművész hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el.

2024. Május 31. 06:00, péntek | Életmód

Nagymacskakifutót adtak át a veszprémi állatkertben