Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2016. Április 24. 04:00, vasárnap | Helyi

Miként oldaná meg az LMP az oktatási rendszer válságát?

  Miként oldaná meg az LMP az oktatási rendszer válságát?

A sajtótájékoztatón Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője elmondta, hogyan látják a mai oktatásügy válságát és beszélt az LMP-s megoldási javaslatairól.

„Az volt tapasztalható 2010 előtt, hogy Europában az egyik legliberálisabb oktatás fenntartási rendszer volt Magyarországon. Sok féle fenntartó volt, szabadjára volt engedve. A Közművelődési törvény elfogadásával átestünk a ló túloldalára és olyan szinten központosítva lett minden, hogy gyakorlatilag mindent a Szalay utcából akarnak eldönteni. Az LMP úgy gondolja, hogy valahol egy középutat kellene megtalálni! Erre konkrét javaslatot is tettek:

  • a kis településeken, ahol az iskola fenntartást nem tudják elvégezni, ott az állam lássa el ezt a feladatot.
  • a közepes és persze a nagy városok viszont - akik nyitottak is erre - kaphassák vissza az intézményüket. Irányíthassa azt a város, mint ahogy előtte hosszú időn keresztül egy jól működő rendszer volt. Nagyon fontos az, hogy meg is kapja mellé az önkormányzat a forrásokat.

Jól látható az, hogy most a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, amire rábízták az irányítást ugyanúgy eladósodott. De teljesen mindegy, mert ha az önkormányzat nem kapja meg a megfelelő összeget, hogyha az intézmény-fenntartó nem kapja meg a pénzt, ugyanúgy hiány keletkezik. Ez nem a gazdaság maflasága, hanem egyszerűen forrás-kivonás.” - nyilatkozta Ikotity István.

Majd ezután egy egészen konkrét dologra is rátért, ez pedig az, hogy a szakközépiskolákat átnevezik, szakgimnáziumokra és mind amellett, hogy a név változott a kerettanterv is változni fog. Azt fogja jelenteni, hogy tovább csökken a közismereti tárgyak száma, amit szakmai tárgyak váltanak helyette. De ha ennyire leszűkítik, mit tanuljanak a diákok, nem lesz meg a rugalmasság, nem fogja tudni más területen képezni magát. - fejezte be nyilatkozatát az LMP országgyűlési képviselője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 03. 09:02, szombat | Belföld

Változik több térségben a Volánbusz menetrendje augusztus 17-től

Több térségben menetrendi módosítások lépnek életbe augusztus 17-től a Volánbusznál - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

2024. Augusztus 03. 09:01, szombat | Kék hírek

NAV: folytatódik a nyári ellenőrzés