Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2011. Január 24. 08:56, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

2011.01.24. - Molnár Ágnes: "Lendületet, hitet és reményt ad az Új Széchenyi Terv!"

2011.01.24. - Molnár Ágnes: "Lendületet, hitet és reményt ad az Új Széchenyi Terv!"

Az Új Széchenyi Tervhez köthető újraindulás nemcsak a kis- és középvállalkozásokat érinti, hanem a közszféra képviselőit is - mondta Molnár Ágnes Győr-Moson-Sopron megyei képviselő, fejlesztéspolitikai államtitkár.

Az Új Széchenyi Tervhez (ÚSZT) érkezett visszajelzések nagyon pozitívak, ismét megjelent a remény a munkahelyteremtésben, a foglalkoztatás bővítésében és a kis- és középvállalkozások megerősítésében - így Molnár Ágnes. Hozzátette: az Új Széchenyi Terv bejelentését fokozott várakozás előzte meg, hiszen a 2001-ben elindított első Széchenyi Terv akkor lendületet és reményt adott az országnak, hogy az itt élők is sikeresek lehetnek, nemcsak nyugati társaik.
A fejlesztéspolitikai államtitkár szerint az Új Széchenyi Tervhez köthető remény, lendület, újraindulás nemcsak a kis- és középvállalkozásokat érinti, hanem az állam, a közszféra képviselőit is, a fejlesztéspolitikában bekövetkezett váltás pedig a megújulás szellemiségét képviseli, amelynek végeredménye az lehet, hogy a magyar polgárok jól érzik magukat saját országukban.

Molnár Ágnes hangsúlyozta: Magyarország akkor lesz sikeres, ha az egyéni és a közösségi fejlesztési tervek egymással összekapcsolódnak. Ez nyilvánul meg az ÚSZT-ben bejelentett 93 pályázat konstrukcióban, a pénzügyi eszközökben és a nemzeti programokban. Az ÚSZT-ben megjelenő megújult fejlesztéspolitika egyik pillére, hogy a forrásokat egyszerű, átlátható, hatékony módon kell eljuttatni a felhasználókhoz. Ennek érdekében az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium "rendet vágott" a fejlesztéspolitika szabályozásában - húzta alá az államtitkár.

Kifejtette: megszületik a megújuló fejlesztéspolitika támogatását szabályozó új kormányrendelet, amely 24 korábbi jogszabályt szüntet meg, és növekvő garanciával párosuló egyszerű szabályokat rögzít a támogatási folyamatban.

Az államtitkár példaként említette, hogy a rendszerben megszüntették a párhuzamosságokat, ellentmondásokat, megerősítették a jogbiztonság intézményét, például úgy, hogy minden beadott pályázatnál lehetőség lesz kifogást benyújtani. A panasszal kapcsolatos fellebbviteli jogkört a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől az Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz telepítették.

A pályázati rendszer egyszerűsítése során a támogatási folyamatot újra szabályozták, rövidítették a bírálati időt és gyorsítják a kifizetéseket, preferálják az automatikus elbírálású pályázatokat, eltörölik a bonyolult és időigényes kétfordulós eljárási rendet - mondta Molnár Ágnes.
Kifejtette: változás, hogy hiánypótlásra egy alkalommal lesz lehetőségük a pályázóknak a jövőben, annak érdekében, hogy rövidüljön a bírálati idő. Könnyítést jelent az is, hogy eltörölték a felesleges jelentési kötelezettséget, és csak a befejezés közeledtével kell beszámolni a projektgazdának a fejlesztés állásáról.

Az elszámolás során a számlabeadástól számított 60 napról 45-re mérsékelték a kifizetési határidőt, továbbá bevezették az egyszerűsített, átalány alapú elszámolási lehetőséget. Fontosnak tartotta az államtitkár, hogy a pályázatok elkészítésére kellő idő álljon rendelkezésre az átgondolt fejlesztések érdekében, amely a fenntarthatóságot is erősíti.

A technikai egyszerűsítések között említette az államtitkár, hogy elektronikus adathordozón, CD-n is be lehet adni a pályázatot, így egy több száz oldalas pályázat esetén a nyomtatás nem kötelező. Ezen kívül rövidebb adatlapokat kell majd beadni, az azokban szereplő adatmezőket lecsökkentették, valamint egyszerűsítették a nyilatkozattételt.
A beadáskor csak arról kell nyilatkoznia a pályázónak, hogy a szükséges mellékletekkel rendelkezik, amelyeket a szerződéskötéskor kell csatolni. A források felhasználásának intézményrendszerében a közreműködő szervezeteknél átláthatóságot, összehangolt működést teremtenek, a szolgáltató intézményrendszer kialakítása hosszabb folyamat lesz - jegyezte meg Molnár Ágnes, aki szerint Magyarország akkor lesz sikeres és válik a régió egyik vezető államává, ha a nemzeti együttműködés kormánya az Új Széchenyi Tervben kijelölt stratégia mentén, a fejlesztési források megfelelő koordinálásával hajtja végre a gazdasági növekedéséhez vezető megújult fejlesztéspolitikát.

Becslések szerint az Új Széchenyi Terv első körében bejelentett 93 pályázati konstrukció 1.100 milliárd forint kerettel 3-4 szeres összeget mozgat meg a majd gazdaságban. Ennek részeként a vállalkozásfejlesztés során 173 milliárd forint forrást helyeznek ki a kkv-khoz. "A szektor abban az esetben tud a gazdaság motorjává válni, ha sok vállalkozáshoz jutnak el a források" - mondta az államtitkár.
Az Új Széchenyi Terv bejelentésekor a pályázatok első csomagját indították el, az idén még újabb forráskihelyezés lesz az év második felében. Megkezdődtek az egyeztetések a Magyar Tudományos Akadémiával arról, hogy a következő pályázati csomagba beépüljenek a tudományos élet részéről megfogalmazott célok, például az alapkutatás infrastruktúrájának, az akadémia és az egyetemek berkeiben működő kutatói hálózatok további támogatása, továbbá a fiatal kutatók, tudósok, egyetemi hallgatók itthon maradásának segítése, a külföldön tanuló, dolgozó fiatalok hazahozatala - mondta Molnár Ágnes.

Az államtitkár kitért arra, hogy a forráskoordináció jegyében az innovációs alap is a minisztérium felügyelete alatt áll. A megújult fejlesztéspolitikában az innovációs alap és az uniós forráskihelyezések erősíteni fogják egymást az Új Széchenyi Terv stratégiája mentén.
Már működnek az Új Széchenyi Terv információs pontok a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél, a MAG ZRT-nél, az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft-nél illetve a regionális fejlesztési ügynökségeknél, valamint folyamatosan lehet tájékozódni a fejleményekről az Új Széchenyi Terv hivatalos honlapján (www.ujszechenyiterv.gov.hu. Ezen túl minden megyére kiterjedő országjáró sorozat kezdődik, hogy az új pályázati lehetőséget, a rendszer egyszerűsítését megismertessék az érdeklődőkkel - mondta Molnár Ágnes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:19, kedd | Sport

Az MLSZ szerint közel 80 százalékkal csökkentek a súlyos játékvezetői hibák az NB1-ben

Hanacsek Attila, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezetői bizottságának elnöke szerint közel nyolcvan százalékkal csökkent a súlyos bírói hibák száma az OTP Bank Ligában.