Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Január 30. 01:37, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

2011.01.30. - Megyénkben is tönkremehetnek az állattenyésztők?

2011.01.30. -  Megyénkben is tönkremehetnek az állattenyésztők?

A hazai sertéstelepek és baromfitenyészetek fele is bezárhat az év végéig a takarmányárak emelkedése miatt. Győr-Moson-Sopronban 5 év alatt 30 %-kal csökkent az állattartók száma.

Amíg tavaly októberben 40-45 ezer forint volt az ára egy tonna kukoricának, most megközelíti a 65 ezret, miközben a sertés felvásárlási ára a tavalyi 330-350 forintról 270-280 forintra esett vissza. A sertéstartókat nyomasztja, hogy az év végéig szigorú környezetvédelmi előírásoknak is meg kell felelniük, a fejlesztésekre pedig már nincs pénzük. A baromfihús jövőbeni, 20-25 százalékos termelői ár növekedése a fogyasztói árakat 30-40 forinttal emelheti, ami komoly bevételkiesést jelenthet majd a termelőknek.

"Ez itt a kezemben egy 4 napos malac, ami eddig nekünk 8 ezer forintban van. Ezt még hat hónapig etetnünk kell a drága takarmánnyal, hogy értékesíteni tudjuk". Németh Levente és édesapja 60 kocát és annak szaporulatait látja el, a telep fenntartása évente 10-15 millió forintba kerül. A rábaközi állattenyésztő azt mondja, még úgy is drága a takarmány, hogy egy részét maga termeli.

Németh Levente állattenyésztő, Szany:"Most durván saját megtermelt gabonából, vásárolt szójából 8 ezer forint egy mázsa tápnak az előállítása, ami körülbelül két évvel ezelőtt olyan 4-5 ezer forint volt csupán."

A telepen nemrég fejlesztettek, sok gazdatársukkal ellentétben már elvégezték a szükséges trágyakezelő beruházásokat is, mégsem biztos, hogy a szigorú környezetvédelmi előírások közepette túlélik az idei évet.

Németh Márton gazdálkodó, Szany:"8 éve építettük ezt a telepet, gyakorlatilag a karbantartásra minimálisat kell fordítani. De 1-2 év után az etetők cseréje előjön, és azt már nem tudjuk kigazdálkodni a sertéstenyésztésből. Nekünk is meg kell gondolnunk, hogy lecseréljük a berendezéseket, vagy abbahagyjuk."

Az állattartók szerint a sertéstelepek vagy megszegik az előírásokat, vagy bezárnak. Az ágazati érdekképviselet vezetője szerint enyhítéseket kell elérniük, mert a gyenge felvásárlási árak és a magas takarmányár mellett nem tudnak megfelelni az uniós elvárásoknak.

Fekete Balázs elnök, Magyar Sertéstenyésztők Szövetsége:"Nem tanácsolnám senkinek, hogy a jelenlegi rendeletekkel szembe menjen, és akkor is termeljen, ha a rendeleti előírásoknak nem felel meg. Nem ez a megoldás, jogállamban élünk. Azt szeretnénk az állattenyésztő szövetségben elérni, hogy a lehető legmaximálisabb mértékig enyhítsünk a 2003-2004-ben meghozott igen szigorú előírásokon."

A magas takarmányárak miatt jelentősen drágulhat a baromfihús is.

"Ez legalább egy 30-40 forintos áremelkedést fog jelenteni". A tenyésztők szerint a legnagyobb problémát a kiszámíthatatlanság jelenti, mivel a termelési kapacitáson a kiadásuk növekedésétől függetlenül még tudnának emelni, de félnek attól, hogy a drága csirkehús után csökken a kereslet.

Horváth Zsolt termelő:"Jelenleg 3000 csirkét tartok, de tudnám a dupláját is tartani, a baj az, hogy bizonytalan a piac, és nem lehet kiszámítani, hogy el tudjuk-e adni, vagy külföldről nem hoznak-e be nagyobb mennyiséget. Ezért nem merünk belevágni abba, hogy több csirkét tartsunk."

Szakemberek szerint a baromfihús termelői árának emelkedése a 20-25 százalékot is elérheti, ami hasonló mértékű drágulást hozhat a fogyasztói árakban is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.