Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2011. Január 31. 03:29, hétfő | Helyi
Forrás: OrientPress Hírügynökség

2011.01.31. - Minden patika köteles lesz gyógyszert keverni

2011.01.31. - Minden patika köteles lesz gyógyszert keverni

Ezentúl egyetlen gyógyszertár sem bújhat ki a magisztrális gyógyszerkészítés alól. A patikusok kamarája üdvözli a szigorítást, amely a szakma hagyományokhoz való visszatérését erősíti.

Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerész Kamara Békés megyei elnöke azt mondta, ma már, amikor mintegy tízezerféle gyári gyógyszer létezik, a magisztrális szerek aránya a 20—30 évvel ezelőttinek kevesebb mint a felét teszi ki. A betegre szabott készítmények sokszor mégis megkerülhetetlenek, a legtöbb ilyen receptet bőrgyógyászok és gyermekorvosok írják fel, kenőcsök, kanalas orvosságok, kúpok, orrcseppek, porok formájában.

Mint mondta, a patikusnyelven „magizásként” emlegetett művelet magas szakértelmet kívánó, aprólékos munka. Ráadásul a magisztrális díjat jó tíz éve nem emelték, miközben az alkalmazottak bére, az energia ára nőtt. Nem véletlen, hogy több gyógyszertár igyekezett kibújni alóla. Dr.Melczer Máris azt is elmondta, tudnak olyan gyógyszertárról, ahol nem vállalták el a magisztrális készítmény vényét, megint máshol a kollégák napjában legfeljebb öt ilyen receptet fogadhattak el. A januártól életbe lépett szigorítás ennek véget vet. A magisztrális gyógyszereket személyre szabott hatóanyag-tartalommal lehet összeállítani, ráadásul a gyárinál jóval olcsóbbak. Nem véletlen, hogy a magisztrális készítmények köre bővül, fejlődik. Hozzátette, a betegeknek eddig sem jelentett problémát a receptek kiváltása, mert eleve oda küldte őket, ahol számíthattak a segítségre. Az azonban jogos elvárás, hogy ehhez minden gyógyszertárban meglegyenek a feltételek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 23. 12:00, kedd | PR

Mennyibe kerül egy weboldal napjainkban?

Ha egy vállalkozásnak van saját weboldala, az számos előnnyel jár. Először is, egy weboldal hatékony digitális jelenlétet biztosít, amely elérhetővé teszi a céget potenciális ügyfelek és partnerek számára világszerte.

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.