Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. December 04. 10:17, szombat | PR
Forrás: (x)

A folyamatok szakértő felügyelete: auditor képzés

A folyamatok szakértő felügyelete: auditor képzés

Annak ellenőrzése azonban, hogy egy cég mennyire felel meg a minősítésnek, már képzett auditort kívánt.

Irányított folyamatok

Egy cég működése nagyban múlik annak vezetőin és alkalmazottain, ám léteznek bizonyos szabályozott keretek, melyek még inkább az adott mederben tartják a folyamatokat. Ezeket a keretrendszereket nevezzük minőségirányítási rendszereknek, melyek közül az egyik legszélesebb körben alkalmazott az ISO 9001:2015 számú szabvány. Ezekben a szabványok által meghatározott keretrendszerekben a vállalatirányítás vezérlő elvét a termék minőségének, a követelmények kielégítésének és az ügyfelek elégedettségének szempontjai határozzák meg.

A minőségirányítási rendszerek tehát egyrészt meghatározzák a cégen belüli eljárásokat és munkafolyamatokat, ezzel együtt pedig kiszámítható és megbízható ügymenetet garantálnak a partnerek számára is. Ezzel növelhető a vásárlói, üzlettársi bizalom és a rendszer folyamatosan optimalizálható a tapasztalatok alapján. A kiépített minőségirányítási rendszert tanúsítani szükséges, ezek részben éves, részben három évenkénti auditok formájában valósulnak meg. Az auditor képzés célja olyan szakemberek képzése, akik ezeket a tanúsítási eljárásokat képesek pontosan és hatékonyan elvégezni.

Az auditor feladatai

Az auditor fő feladata lényegében a minőségirányítási rendszerek megfelelőségét tanúsító eljárás levezénylése, dokumentációja és adott esetben a szükséges hiánypótlások bekérése, majd a tanúsítás. Épp ezért az auditor képzés során minden olyan ismeretet el kell sajátítania, mely ezekhez szükséges. A tanúsítási folyamat során egyfajta csekklistaként szükséges áttekinteni a szabvány által előírt működési feltételeket és ellenőrizni azt, hogy az adott cég megfelel-e azoknak.

Fontos kiemelni, hogy az auditor nem a cégek ellen dolgozik, sokkal inkább értük. Az ő és a vállalkozás közös érdeke, hogy a szabvány feltételei teljesüljenek, a cég működése pedig megfeleljen a tanúsítási követelményeknek. Az auditor előkészítő munkájával is segítheti az adott céget, tanácsadás, adminisztratív segítség formájában. Feladata lényegében az, hogy megfelelő szaktudásával vezesse át a cégeket a jogszabály által diktált elvárásokon, melyek végén az ISO tanúsítvány áll.

A képzés felépítése

Az auditor képzés során a résztvevők megismerkednek a minőségirányítási rendszerekhez kapcsolódó jogszabályi környezettel, eljárásrenddel és minden vonatkozó szabállyal. A képzés jellemzően gyakorlati alapú, hiszen a leendő auditorok számára alapvető a folyamatorientált hozzáállás. A 3 napos tanfolyam keretében szó esik a szervezetekről és azok környezetéről, a minőségirányítási rendszerekről és folyamatokról és sok más ehhez kapcsolódó témáról. Emellett kiemelt szerepet kap a teljesítményértékelés és a fejlesztés témaköre is, melyek az audit során esszenciális jelentőségűek.

A képzést elsősorban vezető auditor jelölteknek ajánlják, így az nem mindenki számára elérhető. A képzés bizonyos bemeneti feltételeket támaszt a hallgatókkal szemben, melyek a következők: legalább középfokú végzettség és 3 év szakmai gyakorlat. Ha ez megvan, a 3 napos intenzív auditor képzés keretin belül bárki megszerezheti a szükséges ismereteket ahhoz, hogy önállóan levezényelje a tanúsítási folyamatokat.

Címkék: auditor, képzés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.