Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2010. November 08. 15:43, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

291 millió a Mosoni-Duna és a Lajta vízgazdálkodási rehabilitációjára

291 millió a Mosoni-Duna és a Lajta vízgazdálkodási rehabilitációjára

A győri székhelyű Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság 2008-ban több, mint bruttó 291 millió Ft támogatást nyert az ÚMFT Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében a „Mosoni-Duna és Lajta folyó té

Az elõkészítési szakasz során a projekt Vízjogi Létesítési Engedélyezési Terve elkészült, melyet Igazgatóságunk 2010. július végén hagyott jóvá. A jóváhagyás után kezdõdhetett meg a vízjogi engedélyezési eljárás, az engedély megszerzése folyamatban van. A Vízjogi Létesítési Engedély megszerzése jogosít a tervezett beavatkozás elvégzésére, így a második fordulóra - tehát a projekt megvalósítására - történõ pályázás elengedhetetlen feltétele. A projekt második fordulójára vonatkozó tendertervek elkészítése már szintén elõrehaladott állapotban van. Igazgatóságunk várhatóan november közepén tartja meg tervjóváhagyó bizottsági ülését, amelyet követõen a tervezõ az észrevételeknek megfelelõen véglegesíteni tudja a terveket.

A második fordulós pályázat benyújtásának tervezett dátuma 2010. december 5.

A tervezett beavatkozásokkal lehetõvé válik a Mosoni-Duna menti települések belterületi szakaszain az árvízi, hordalék és jéglevezetési feltételek javítása. Megvalósul a mosonmagyaróvári duzzasztó városképi és vízpótlási célú rekonstrukciója valamint az ökológiai és turisztikai átjárhatóság biztosítása. Partrendezések, burkolat átalakítások és építések történnek a lakosság igényeinek figyelembe vételével.

A Mosoni-Duna ökológiai rehabilitációja kertében sor kerül a holtágak, lefûzõdött mellékágak, folyó menti laposok, kubikgödrök, nedves élõhelyek, ívóhelyek és a szigetek mellékágainak rehabilitációjára. A projekt tartalmazza a Lajta folyó alsó belterületi szakaszának partrendezési feladatait, a Lajta, Mosonmagyaróvári duzzasztó felújítását és a duzzasztó ökológiai átjárhatóságának biztosítását is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 15. 17:17, csütörtök | Belföld

Szent István Nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét

A Road Movie Live évről évre a Szent István Nap egyik legnépszerűbb programhelyszíne, amely az idén augusztus 19-én és 20-án is különleges zenei élményt kínál azoknak, akik kilátogatnak a Műegyetem rakparti koncertekre.

2024. Augusztus 15. 09:49, csütörtök | Belföld

Az idén is nagyot szól majd a tűzijáték Magyarország születésnapján (videó)

Monumentális látványban lehet részük mindazoknak, akik a budapesti tűzijátékkal koronázzák meg a Szent István-napot.