Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Május 22. 14:52, vasárnap | Sport

A csillagos égig: Gagarin-útján a debreceni fiúk

A csillagos égig: Gagarin-útján a debreceni fiúk

Igencsak emlékezetes estéje volt annak a közel ezer debreceni sportrajongónak, akik pénteken az amatőr ökölvívást választották – s erről mindenekelőtt a nehézsúlyú Deél Szabolcs gondoskodott.

A B1 küzdelemre készülő bokszolókat egy hatalmas, Jurij Gagarint ábrázoló mozaik várta a ring mellett, melyet abból az apropóból építettek több tízezer „Lego-elemből”, hogy az egykori szovjet légierő vadászpilótája éppen ötven éve – első emberként – eljutott a világűrig (és onnan élve tért vissza).

Deél István, a hajdúságiak vezetőedzője rendkívül feszülten várta a bajnoki mérkőzés kezdetét, ugyanis tartottak a jó nevekből álló román együttestől, ráadásul egyik alapemberüket, a válogatottal Szibériában „vendégeskedő” Görbics Gábort (64 kg) is nélkülözniük kellett. Az aradiak összeállításából úgy tűnt, hogy pontmaximálásra törekednek, hiszen az eddig rendre 69 kg-ban bevetett Georgian Popescu-t eredeti súlycsoportjában, 64 kg-ban nevezték, hogy elkerüljék a debreceniek legnagyobb klasszisát, az Európa-bajnok Bacskai Balázst (Vasas-Süllős).

A mérkőzés a pehelysúlyúak (56 kg) csatájával kezdődött, amely a korosztályos vb-érmes Marin Alexandru és az olimpiát is megjárt Kalucza Norbert között zajlott. Kalucza jól kezdett, ám az ifjú román ökölvívó nagyon megnehezített a dolgát, keményen odaállt ellenfelének. Remek volt a küzdelem, Kalucza komoly találatokat vitt be, ám Alexandru a második körben testen nagyon megszórta riválisát. A magyar fiú érzékelhető előnyben volt, úgy összességében, és a harmadik menet alapján is, amikor a szlovákiai mérkőzésvezető, harmadik intés után, leléptette a román ökölvívót. Alexandru kizárása szakmailag teljesen jogos volt, hiszen a meccs ama szakaszában majd minden ütése tenyeres volt, hiába kapott többször is figyelmeztetést. (2:0)

64 kg-ban a román csapat ásza, a pekingi olimpián pontszerzőként zárt Georgian Popescu lépett kötelek közé Takács József ellen. A fiatal magyar bunyós az első két menetben jól tartotta magát, 1-2 szép ütése is volt, de többször szabálytalan eszközzel akadályozta meg, hogy Popescu lendületbe jöjjön. A román a harmadik körben kezdett tudásához méltó produkciót nyújtani, melynek következtében Takács már csak a védekezésre tudott figyelni. Egyértelmű román sikert hozott az összecsapás, és kettő helyett három pontot a vendégcsapatnak, hiszen Flórián Barna vezetőedző Popescu-ra tette az úgynevezett „joker”-jelét. (2:3)

60 kg-ban Sandu Catalin – Török János küzdelmet rendeztek. Hullámzó volt az összecsapás, az elején a román, a folytatásban a magyar bokszoló volt a jobb, aki kicsit meggyőzőbb volt a záró szakaszban is. A meccset 3:1 arányban Török János nyerte, ám tegyük hozzá, hogy szoros volt a csata, ahol a román bokszoló sokat ütött, de próbálkozásainak többségét ellenfele jól levédte. Török ezen az estén a pontosságával hozta a két pontot, amit Sandru és csapata igen nehezen vett tudomásul. A meccs szorosságára jellemző, hogy a románok által delegált pontozóbíró 13-13 tiszta, pontot érő találatot jegyzett le, azaz nála is csak „kedvezményezettként” nyert Sandru, míg a három másik ítésznél Török mindössze néhány ponttal diadalmaskodott. (4:3)

75 kg-ban kissé tisztátalan mérkőzést vívott Porcoi Tiberiu és Tóth József. A magyar a második körtől elmozogva irányította a meccs alakulását, fölénye a harmadik szakaszra érett egyértelművé (rendre megelőzte riválisát), majd amikor a román kézsérülést jelzett, edzője feladta a küzdelmet. (6:3) 81 kg-ban Nagy Péter remekül bokszolt az első körben Cristifor Alexandru ellen, sok szép találattal. A folytatásban a magyar bokszoló kicsit közelebb lépett, azaz a román ütőtávján belül próbált érvényesülni, ami „nem jött be”, s a küzdelem szorossá vált. A végeredmény döntetlent hozott, mely ítélettel a magyar csapat nem értett egyet, igaz, annyira nagyon ők sem reklamáltak. (7:4)

A B1 liga mérkőzései során többnyire nehézsúlyban (91 kg) rendezik a legjobb összecsapásokat, s ez alól a pénteki forduló sem volt kivétel. Tatar Marius és Deél Szabolcs nem kereste, vagy kergette egymást a ringben, hanem azonnal egymásnak estek, és hatalmas pofonzuhataggal kínálták meg a másikat. Nagyjából a nyitómenet felénél Tatár egy remek testütéssel padlóztatta a hajdúsági bunyóst, akinek minden lelki erejére szüksége volt, hogy felálljon, és folytassa a harcot. Deél visszatámadott, és betalált, de oda-vissza is több nagy pofon csattant. Ami furcsa volt, hogy bár Tatár testen ütötte le ellenfelét, de ennek ellenére mindenáron fejen akarta befejezni a meccset, ami a második menetben történtek alapján óriási hiba volt a román bunyós részéről. Történt ugyanis, hogy Deél a szünet után szinte azonnal egy elemi erejű balhorgot eresztett meg, ami riválisa halántéktáján „robbant fel”. Tatár padlóra zuhant, szemei keresztbe álltak, de - rogyadozó lábakkal - a számolás vége előtt valahogy még talpra állt. Ennek ellenére természetesen a mérkőzésvezető nem engedhette tovább a párharcot, hanem döntő fölényt hirdetve leállította azt. Amatőr bokszban szokatlanul látványok kiütés volt! (9:4) Deél Szabolcs ezzel a látványos győzelemmel bebiztosította a debreceniek sikerét, így a 69 kg-os találkozó már csak formalitás volt. A debreceniek – bizonyára biztos, ami biztos alapon – az Európa-bajnok Bacskai Balázs sikerére tették a „joker”-üket – még a mérlegelés előtt. Aztán szinte még ütés sem volt, amikor Motocan Dorel máris padlóra került, és a román szakvezető gyorsan feladta az eleve kilátástalannak ítélt küzdelmet. „Benji” kevesebb időt töltött a ringben, mint amennyi idő alatt ráadták a fejvédőt... (12:4)

Címkék: debrecen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

2024. Április 12. 06:46, péntek | Sport

Közel 100 vetélytárssal küzd meg - Gender Tamás Junior

Gender Tamás Junior 2024.04.10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyez.