Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2013. November 22. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A dohányzásról való leszokás már hamar érezteti pozitív hatását

A dohányzásról való leszokás már hamar érezteti pozitív hatását

Ne csak gondolkodjon róla, szokjon le minél hamarabb a dohányzásról! Egy új kutatás szerint a mérsékelt dohányosoknál a leszokás jótékony kardiovaszkuláris hatásai már hamarabb jelentkeznek, mint azt korábban gondolták - írja a Fox News.

Bizonyos esetekben a leszokást követően a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata olyan alacsonyra csökkenhet, mintha az illető soha nem is dohányzott volna.

Régebbi kutatások szerint a korábbi dohányosoknál a leszokást követő jótékony hatás csupán 15 évvel azt követően jelentkezik, hogy utolsó cigarettáját elszívta az illető. Ez azonban csupán az erős dohányosokra igaz. Az, aki csupán néhány szálat szívott el naponta éveken keresztül, ez az idő jóval kevesebb is lehet.

A mostani tanulmány keretében 853, 65 év feletti korábbi dohányos egészségügyi adatait vették szemügyre. Az elemzés során megállapították, hogy a korábban gondolt 15 évnél már jóval hamarabb a leszokást követően jelentkezik annak jótékony hatása.

Ismert, hogy a dohányzás növeli a szívroham, a szívelégtelenség és a stroke kockázatát. Szerencsére azonban az érelmeszesedés visszafordítható a megfelelő életmódbeli változásokat követően. Sőt, a szív-és érrendszerre gyakorolt jótékony hatás már egyből a dohányzásról való leszokást követően érzékelhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:18, szombat | Életmód

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton

2024. Július 20. 07:13, szombat | Életmód

Megnyílt a 33. Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye a magyar fesztiválszezon rangidős és abszolút élvonalbeli tagja - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter pénteken Kapolcson, a 33. alkalommal megtartott összművészeti rendezvény megnyitóján.

2024. Július 18. 07:53, csütörtök | Életmód

Kékszalag - Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. nagydíjra

Mintegy 550 hajót és csaknem 2800 versenyzőt várnak az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtjára

2024. Július 18. 07:46, csütörtök | Életmód

Már mintegy 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata

Már csaknem 2000 embernek nyújtott segítséget a vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.