Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Január 10. 07:45, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

„A domb megnyílik, és hatalmas atombomba jön ki belőle"

„A domb megnyílik, és hatalmas atombomba jön ki belőle

Mahmúd Ahmadinezsád és Hugó Chávez vicceltek az atombombával, szidták Amerikát és dicsérték egymást.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő Caracasban kezdte meg négy országot érintő latin-amerikai körútját, s tárgyalt Hugo Chávez venezuelai elnökkel, akivel megrögzött Amerika-ellenessége köti össze.

Chávez testvéri öleléssel köszöntötte vendégét. Áradozva beszéltek egymásról, közös ellenségüket, az Egyesült Államokat pedig szidták.

„Örökké együtt leszünk, dacolva azoknak az arrogáns embereknek az akaratával, akik ezt nem akarják" - hangoztatta Venezuela szocialista államfője. A színpadias és provokatív jeleneteiről ismert Chávez arról beszélt, hogy „soha nem látott mértékben elszabadult az imperialista őrület". Majd azonnal a világpolitika egyik aggasztó kérdésére terelte a mondandóját, s azzal viccelődött, hogy atombomba van az elnöki palotája előtti pázsittal borított dombocska alatt.

„A domb megnyílik, és hatalmas atombomba jön ki belőle" - élcelődött tárgyalópartnere nagy tetszésére.

„Minket militarizmussal vádolnak, de tévednek. Irán senkit sem támadott meg, s nem tett ilyet sem az iráni iszlám forradalom, sem pedig a bolívari" - folytatta a vendéglátó, és meggyőződését fejezte ki, hogy Caracasnak és Teheránnak sikerül útját állni „az amerikai imperializmus eszementségének".

Ahmadinezsád az imperializmus elleni háború bajnokának nevezte Chávezt, aki viszonzásul azt hangoztatta, hogy a két ország csak olyan bombát fejleszt, amely a szegénység, az éhezés és a nincstelenség ellen vethető be.

Az atombombával kapcsolatos élcelődés annak a nyugati gyanúnak a kipellengérezése volt, hogy Irán atomfegyvert fejleszt polgári célú atomprogramja leple alatt.

Az iráni vezető, akinek a mostani az ötödik venezuelai látogatása, latin-amerikai körútján felkeresi Nicaraguát, Kubát és Ecuadort is. Chávez és Ahmadinezsád kedden együtt utazik tovább Managuába, hogy részt vegyenek az újraválasztott nicaraguai elnök, Daniel Ortega beiktatásán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.