Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Január 04. 11:09, kedd | PR
Forrás: (X)

A dugattyús kompresszorok típusai

A dugattyús kompresszorok típusai

A dugattyús kompresszorok a gázsűrítők családjának egyik népszerű szériáját képviselik. Működési elvük a lehető legegyszerűbb, így költséghatékony és alacsony szervizigényű berendezések.

A kategórián belül azonban több típussal találkozhatunk.

A dugattyús kompresszorokról röviden

A kompresszorok kínálata mára két típusra szűkült. Ez persze nem jelenti azt, hogy a felhasználók bármiből hiányt szenvednének, hiszen ezek bőven lefedik a vásárlói igényeket. Alapvető különbségtételt tehetünk azonban a két alaptípus között. Míg a csavarkompresszorok elsősorban az ipari felhasználók számára jelentenek hosszútávú megoldást, addig a dugattyús kompresszorok jellemzően a hobbi- és kisipari felhasználók kedvelt típusai.

A dugattyús kompresszorok esetén a megfejtést a működési elvükben kell keresnünk. Ezek a berendezések egy vagy két dugattyú és egy hajtómotor segítségével állítják elő a sűrített levegőt. Ez a működési elv a lehető legegyszerűbb, mellyel egy gázsűrítő üzemelni képes és megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Ennek köszönhetően a dugattyús kompresszorok kifejezetten költséghatékony és alacsony szervizigényű készülékek. Másrészt viszont teljesítményükben elmaradnak a csavarkompresszoroktól és a folyamatos levegőellátás sem sajátjuk, hiszen a működési során bekövetkező felmelegedés ezt ellehetetleníti.

Megfelelő eszköz a megfelelő helyre

Ez persze nem jelenti azt, hogy a dugattyús kompresszorok használhatatlan, sok hibát felvonultató berendezések. Épp ellenkezőleg, a maguk kategóriájában megbízható, hosszútávon is teljesíteni képes kompresszorok, alacsony szervizigénnyel. Kiváló társai lehetnek kisipari felhasználóknak, vagy épp hobbi- és barkácscélokra kompresszort kereső felhasználóknak. Tekintve, hogy áruk is alacsonyabb, mint csavarral működő társaiké, jóval többek számára hozzáférhető eszközökről beszélünk.

Habár a dugattyús kompresszorok meglehetősen egyszerű szerkezetek, a kategórián belül is léteznek különböző típusok, melyek kisebb-nagyobb mértékben eltérnek egymástól. Ezek a különbségek pedig azt is pontosan meghatározhatják, hogy kiknek és milyen jellegű felhasználásra ajánlhatók az adott készülékek. A dugattyús kompresszorok altípusait jellemzően négy csoportra oszthatjuk.


Közvetlen hajtású: A kategóriába egy- illetve kéthengeres kompresszorok tartoznak, jellemzően 1-3 lóerős villanymotorral. Ezek a berendezések kompakt kivitelüknek köszönhetően elsősorban hobbi, kisipari és garázs célokra ajánlottak.

Ékszíjhajtású: Az ékszíjhajtású dugattyús kompresszorok kéthengeresek, 2-10 lóerő teljesítménnyel. Elsődleges céljuk a hosszútávú, megbízható működés, így kisebb ipari célokra is alkalmasak lehetnek.

Robbanómotoros: Előfordulhat, hogy a kompresszor felhasználási helyén nincs áramforrás. Ilyen esetekben alkalmazható remekül a robbanómotoros hajtással rendelkező gázsűrítő. Mobilis, masszív készülékek.

Olajmentes: Egészen speciális kategória, mely elsősorban fogászati és kozmetikai célokra alkalmas. Csendes, egyenletes működés és tiszta, olajmentes sűrített levegő előállítás jellemzi.

Címkék: kompresszor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.