Városlista
2022. január 28, péntek - Károly,

Hírek

2022. Január 04. 11:09, kedd | PR
Forrás: (X)

A dugattyús kompresszorok típusai

A dugattyús kompresszorok típusai

A dugattyús kompresszorok a gázsűrítők családjának egyik népszerű szériáját képviselik. Működési elvük a lehető legegyszerűbb, így költséghatékony és alacsony szervizigényű berendezések.

A kategórián belül azonban több típussal találkozhatunk.

A dugattyús kompresszorokról röviden

A kompresszorok kínálata mára két típusra szűkült. Ez persze nem jelenti azt, hogy a felhasználók bármiből hiányt szenvednének, hiszen ezek bőven lefedik a vásárlói igényeket. Alapvető különbségtételt tehetünk azonban a két alaptípus között. Míg a csavarkompresszorok elsősorban az ipari felhasználók számára jelentenek hosszútávú megoldást, addig a dugattyús kompresszorok jellemzően a hobbi- és kisipari felhasználók kedvelt típusai.

A dugattyús kompresszorok esetén a megfejtést a működési elvükben kell keresnünk. Ezek a berendezések egy vagy két dugattyú és egy hajtómotor segítségével állítják elő a sűrített levegőt. Ez a működési elv a lehető legegyszerűbb, mellyel egy gázsűrítő üzemelni képes és megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Ennek köszönhetően a dugattyús kompresszorok kifejezetten költséghatékony és alacsony szervizigényű készülékek. Másrészt viszont teljesítményükben elmaradnak a csavarkompresszoroktól és a folyamatos levegőellátás sem sajátjuk, hiszen a működési során bekövetkező felmelegedés ezt ellehetetleníti.

Megfelelő eszköz a megfelelő helyre

Ez persze nem jelenti azt, hogy a dugattyús kompresszorok használhatatlan, sok hibát felvonultató berendezések. Épp ellenkezőleg, a maguk kategóriájában megbízható, hosszútávon is teljesíteni képes kompresszorok, alacsony szervizigénnyel. Kiváló társai lehetnek kisipari felhasználóknak, vagy épp hobbi- és barkácscélokra kompresszort kereső felhasználóknak. Tekintve, hogy áruk is alacsonyabb, mint csavarral működő társaiké, jóval többek számára hozzáférhető eszközökről beszélünk.

Habár a dugattyús kompresszorok meglehetősen egyszerű szerkezetek, a kategórián belül is léteznek különböző típusok, melyek kisebb-nagyobb mértékben eltérnek egymástól. Ezek a különbségek pedig azt is pontosan meghatározhatják, hogy kiknek és milyen jellegű felhasználásra ajánlhatók az adott készülékek. A dugattyús kompresszorok altípusait jellemzően négy csoportra oszthatjuk.


Közvetlen hajtású: A kategóriába egy- illetve kéthengeres kompresszorok tartoznak, jellemzően 1-3 lóerős villanymotorral. Ezek a berendezések kompakt kivitelüknek köszönhetően elsősorban hobbi, kisipari és garázs célokra ajánlottak.

Ékszíjhajtású: Az ékszíjhajtású dugattyús kompresszorok kéthengeresek, 2-10 lóerő teljesítménnyel. Elsődleges céljuk a hosszútávú, megbízható működés, így kisebb ipari célokra is alkalmasak lehetnek.

Robbanómotoros: Előfordulhat, hogy a kompresszor felhasználási helyén nincs áramforrás. Ilyen esetekben alkalmazható remekül a robbanómotoros hajtással rendelkező gázsűrítő. Mobilis, masszív készülékek.

Olajmentes: Egészen speciális kategória, mely elsősorban fogászati és kozmetikai célokra alkalmas. Csendes, egyenletes működés és tiszta, olajmentes sűrített levegő előállítás jellemzi.

Címkék: kompresszor

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 20. 13:12, csütörtök | PR

Zajlik a közigazgatás, védelem ágazat munkaerőpiaci elemzése!

2022. Január 18. 18:01, kedd | PR

MEGHÍVÓ

Az Ipartestületek Országos Szövetsége a Hanza Parlamenttel közösen, a KÖVET Egyesület közreműködésével meghívja Önt a KKV-k környezettudatosságának fokozása ingyenes online képzés sorozatra.

2021. December 04. 10:35, szombat | PR

A vidék logisztikája – raktárbérlés Debrecenben

Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a fővároson kívül is van élet. Ugyanúgy igaz ez a gazdaságra is, mely az ország számos pontján mutat virágzó összképet.

2021. December 04. 10:26, szombat | PR

Dobd fel a fürdőszobát kiegészítőkkel!

Ünnepek alatt sokat leszünk otthon, nem mindegy, hogy milyen kényelemben és hangulatban telik az idő. A lakás minden helyiségét díszítjük, miért ne lehetne néhány szép fürdőszoba kiegészítővel feldobni a fürdőszobát is?