Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Augusztus 01. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: ingatlannet.hu

A finom drágulás ellenére még mindig magas árakkal számolhat, aki Győr környékén keres ingatlant

A finom drágulás ellenére még mindig magas árakkal számolhat, aki Győr környékén keres ingatlant

Az ingatlanpiacon pezsgő élettel mindenki szembesül, aki egy kicsit foglalkozik a mindennapi hírekkel.

Van, aki csak kíváncsiságból követi a trendeket, míg olyan is, akinek a vásárlási szándék miatt érdeke, hogy tisztában legyen vele, melyik terület mennyit ér. Persze hiába érdeklődünk a használt lakások iránt, óhatatlanul értesülünk az újépítésűekkel kapcsolatos változásokról is.

Nem csak a kapacitások miatt vannak csúszások

Az utóbbi két évben tombol az építkezési láz. Volt, akinek leesett az álla az egyik évről a másikra megugró kiadott építkezési engedélyek vagy átadott újlakások száma láttán – ami ékes bizonyítéka annak, hogy a lakáspolitikai intézkedések működnek.

De ezek a változások nemcsak a pozitívumokról szólnak. A szegmensnek szembe kellett már néznie az építőipar szűk kapacitásával, illetve az alapanyaghiánnyal. Megdöbbentő, de a legalapvetőbb elemekre (például tégla, zsalukő, térkő) akár hónapokig kell várni.

Ezzel párhuzamosan jellemző tendencia, hogy bizonyos vidéki településeken az ingatlanok 15-18%-a üresen áll, míg a népszerű városokban a vevők továbbra is versenyeznek a jobb lakásokért. Ennek hátterében nemcsak az elvándorlás, hanem az eladósodás is állhat – ami miatt akkor sem lehetne értékesíteni, ha lenne rá vevő.

Győr-Moson-Sopronban tartják magukat az árak

A használt lakások szegmense még mindig területek szerinti kettéosztottságot mutat, ami Győr-Moson-Sopron megye határain belül is megmutatkozik. Míg Mosonszolnokon és Hegyeshalmon az idei első félévben 5-7%-kal csökkentek, addig Mosonmagyaróváron, Dunaszigeten, Bezenyén 3-6%-kal, Győrben és Levélen pedig 6-8%-kal emelkedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak.



A főképen az ingatlanárak átlagos változása Győr-Moson-Sopron megye néhány településén (2018. január és június között)

Természetesen sokat nyom a latban, hogy milyen típusú ingatlanról van szó. A családi házaknál megyei szinten 263 ezer forintos négyzetméterenkénti árakkal lehet számolni – ami jelentősen, 31%-kal túlszárnyalja az országos átlagot.


Családi házak átlagárai Győr-Moson-Sopron megye néhány településén (Ft/m2, 2018. júniusi adatok alapján) láthatóak.

Településekre bontva meglehetősen eltérő kép mutatkozik. Jánossomorján és Hegyeshalmon az átlagos négyzetméterenkénti árak nem érik el a 250 ezer forintot, ezzel párhuzamosan Mosonszolnok, Mosonmagyaróvár és Bezenye 6-25%-kal meghaladja a megyeszékhely árszínvonalát.


Átlagos lakásárak Győr-Moson-Sopron megye néhány településén (Ft/m2, 2018. júniusi adatok alapján)

A lakáspiacon a magánházakhoz képest eltérő sorrend mutatkozik – de ehhez hozzátartozik, hogy a kiemelt települések közül nem mindenhol ez a legelterjedtebb ingatlantípus. A Mosonmagyaróváron meghirdetett lakások átlagos négyzetméterenkénti árai 14%-kal, a győri társaik pedig 1-2%-kal maradnak el a megyei színvonaltól. A térség viszonylatából Sopron kiemelkedik – itt 10-20%-kal magasabb átlagárakkal kalkulálhatnak az érdeklődők.

A nagy kérdőjel

A piaci szereplők fejében jelenleg az egyik legnagyobb kérdés, hogy mi lesz, amikor kivezetik a kedvezményes áfát (amire a pénzügyminiszter július eleji bejelentése szerint számítani lehet). Az ígéretek szerint a kormány más eszközökkel továbbra is ösztönözni fogja az építkezéseket, de már most látszik, hogy vannak olyan kivitelezők, akik biztos, ami biztos alapon leállították a folyamatban lévő projektjüket. Ezek a változások közvetve persze a használt lakások piacát is befolyásolni fogják, azonban ennek pontos kimenete még kérdéses.

Forrás: ingatlannet.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.