Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2013. November 27. 14:06, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A járóbeteg-ellátók sérelmezik, hogy kimaradtak az egészségügyi konszolidációból

A járóbeteg-ellátók sérelmezik, hogy kimaradtak az egészségügyi konszolidációból

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében sérelmezi, hogy az önkormányzatok által fenntartott szakrendelők nem kaptak semmilyen kompenzációt, szemben a kórházakkal, amelyek a múlt héten 33 milliárd forintot kaptak adósságrendezésre.

A kórházi adósságrendezésre szánt összeg elosztásakor ismét indokolatlanul hátrányos helyzetbe kerültek a járóbeteg-szakellátók - írta a szövetség, hozzátéve, hogy ez ellentétes a kinyilvánított szakmapolitikai elvekkel.
Mivel a kórházaktól független és önkormányzati tulajdonban maradt szakrendelők látnak el minden negyedik járóbeteget, szerintük az intézkedés miatt jogosan merülhet fel a kérdés, hogy szándékosan büntetik-e az önkormányzati fenntartásban maradt egészségügyi intézményeket.
Emlékeztettek arra, hogy az idén csökkent a járóbeteg-szakellátási kassza kerete, így kasszamaradvány sem képződött, és az önállóan működő járóbeteg-szakellátó intézmények teljes egészében kimaradtak az előző években is megszokottá vált többlet juttatásból.
Mindemellett a kórházakkal integráltan működő járóbeteg-szakellátók helyzete sem tűnik megnyugtatónak - vélte a szövetség -, hiszen az ilyen konstrukcióban működő szakellátók sem lesznek a kompenzáció nyertesei között, hiszen a konszolidációra kapott összeget a lejárt szállítói tartozás kiegyenlítésére kell hogy fordítsák a kórházak.
Mint írták, a járóbeteg-szakellátás finanszírozásának 2013. január 1. óta történt csökkentése a fekvő szakellátástól független intézmények nagy részének már eddig is komoly, az éves bevételek 3 százalékát meghaladó finanszírozás-csökkenést okozott, összességében pedig az önkormányzati intézmények a teljesítményalapú társadalombiztosítási bevételeik 7 százalékos kiesésével számolhatnak 2013-ban a tavalyi évhez képest.
A szövetség úgy véli, hogy a finanszírozásában szűkülő járóbeteg-szakellátás csak a jól láthatóan kapacitásgondokkal küzdő kórházakra ró további ellátási terhet, hiszen kórházba kell beutalni a beteget, ha nem tudják járóbeteg-szakellátásban fogadni.
"A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség értetlenül áll a szakmai alapokon nyugvó, és a kormányzat által deklaráltan vállalt szakmapolitikai programok, például a Semmelweis Terv teljes mellőzése előtt. Nem tudunk elképzelni olyan "pénzosztási" gyakorlatot, amely egyes ellátó csoportokat negatívan diszkriminál, miközben minden egészségügyi intézmény egyformán a betegek lehető legjobb ellátásán dolgozik" - fogalmaz a szövetség közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest