Városlista
2024. augusztus 5, hétfő - Krisztina

Hírek

2015. Április 28. 12:14, kedd | Helyi
Forrás: Saját

A jövő táncosainak csodálatos műsora a Flesch színpadán

A jövő táncosainak csodálatos műsora a Flesch színpadán

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium végzős növendékei mutatkoztak be városunkban.

Igazi kuriózumot hoztak el a mosonmagyaróvári közönségnek 2015. április 24-én délután a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium növendékei. Ez alkalomból Bombicz Barbara igazgatónővel beszélgettem.

Igazán izgalmas volt próba közben érkezni és betekinteni picit a színfalak mögé is. Beszélgetésünk közben olyan táncosok is feltűntek, mint Horváth Kada, a Győri Balett művésze, akit természetesen később a színpadon is láthattunk.
Jelenlétével támogatta a gyerekeket Pintér Tímea, évfolyamvezető balettmester, Eva Hotová mesternő, Ócsag Anna mesternő, Salga-Gerencsér Gabriella klasszikus balett pedagógus, valamint Elek Tibor Zsolt klasszikus balett tanár is.

Sok szeretettel köszöntjük Önöket városunkban!

Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk, remélem, ez egy hosszú távú kapcsolat kezdete! Tudjuk, hogy a mosonmagyaróvári közönség nagyon szereti a táncot, számunkra pedig nagy lehetőség, hogy bemutatkozhatunk ezen a szép színpadon. Úgy tűnik, „bevesszük” Mosonmagyaróvárt, hiszen lehetőséget kaptunk, hogy fellépjünk a Fehér Ló Közösségi Házban is a Tánc Világnapja alkalmából.

Papp Rebeka a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium mosonmagyaróvári növendéke


Ha jól tudom, az Önök iskolájában már egészen kicsi kortól folyik a képzés.

A képzésünk egyedülálló az országban, hiszen a klasszikus balettet 10 évesen, a kortárs balettet 14 évesen kezdik nálunk a gyerekek. Az elsős elemistáknál 4 évig alapozó képzés keretében erősítjük, készítjük fel a testet, hogy 10 éves korban elkezdhessük felépíteni a klasszikai tudást. A szakközépiskolában már klasszikus balett- és kortárs, modern szakirány közül lehet választani. Kinek mi áll jobban a testéhez, azon a vonalon tanulhat. De szintén az iskolánk erőssége, hogy a klasszikára és a modernre is ugyanolyan hangsúlyt fektetünk. Ezzel a többirányú képzéssel tesszük olyan képlékennyé a gyerekeket, hogy bárhová is kerüljenek ezután, megállják a helyüket.

Önöktől egyenes út vezet a Győri Balett társulatában vagy a Győri Nemzeti Színházhoz?

Iskolánk alapvetően azért jött létre, hogy a Győri Balett utánpótlását adja, illetve gyermekszereplőket biztosítson, de nem csak a Győri Baletthez szerződnek növendékeink, hanem országszerte és külföldre is. Azok számára, akik a mi iskolánkban tanulnak, ott a jövő, a lehetőség, akár a magyar kortárs együtteseknél, de akár a Magyar Állami Operaházban is. Tehát tudunk perspektívát biztosítani a gyerekek számára.
Az egyik ma is fellépő növendékünk, a 11. évfolyamos Gláser Márton a 2015. február 17. és 22. között megrendezett berlini Táncolimpián első helyezést ért el modern kategóriában, rendkívül büszkék vagyunk rá!
De ezen az esten például több olyan koreográfus is van, aki a növendékeink közül került ki; Kulcsár Noémi, Katona Zoltán, vagy Domán Dalma... és olyan számot is hoztunk, amit a mostani növendékeink saját maguk számára koreografáltak – tehát növendékeink ilyen szempontból is meg tudják mutatni kreativitásukat a színpadon.

Kell-e toborozni a tanulókat?

Mivel nagyon színvonalas oktatást tudunk nyújtani, keresett ez a szak. Iskolánknak olyan pedagógusgárdája van, hogy nagy odafigyeléssel, szeretetteljes légkörben a gyerekek hivatásává válik a tánc. A közismereti tárgyakra természetesen ugyanolyan hangsúlyt fektetünk, de a tánc olyan pluszt ad, amire az életüket teszik.
De azért tudok panaszkodni is, hiszen a tánc még mindig egy kicsit nőies szakma, nagyobb számban jelentkeznek lányok. Pedig ez egy olyan társas foglalatosság, amihez nagy szükség van férfi táncosokra is. A páros kontaktusok, az élet szépségei, amiket meg kell mutatnunk a színpadon, fiú nélkül elképzelhetetlenek!

Gláser Márton, az idei berlini Táncolimpia aranyérmese modern tánc kategóriában

Mit láthatunk ma?

A végzőseink estjét hoztuk el, amellyel tanulmányaikat fogják befejezni a Győri Nemzeti Színház színpadán. A műsor két részből áll, klasszikus és kortárs táncokkal.
Mivel úgy tudom, sok gyerek lesz a nézőtéren, készültem egy kis ismertetéssel is, hogy felhívjam a figyelmet a klasszikus és a modern közti különbségekre.


Bombicz Barbara balettművész, klasszikus balett pedagógus, koreográfus, a Győri Balett Alapító és Örökös Tagja. 2006 óta a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója. Harangozó-díjjal, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett művész.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 05. 11:01, hétfő | PR

K&H: végre átlépték a 200 ezer forintos határt a fiatalok

nagyobb jövedelemből menedzselhetik a mindennapjaikat

2024. Augusztus 05. 07:58, hétfő | Életmód

MÁV: emelkedett a jegyvizsgálók elleni támadások száma

A második negyedévben ötvenötre nőtt a MÁV-START jegyvizsgálóit ért elleni támadások száma - közölte vasárnap a vasúttársaság az MTI-vel.