Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2015. Március 22. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Saját

A jövőt a közösségi programokban látom...

A jövőt a közösségi programokban látom...

Interjú Vámosi-Zics Évával, az EFI irodavezetőjével legfontosabb kincsünkről, az egészségről.

Ugyan a Karolina Kórház Európai Uniós támogatással életre hívott egészségfejlesztési programja februárban lezárult, az Egészségfejlesztési Iroda továbbra is nyitva áll.

Melyik korosztályt tudtátok leginkább megszólítani az egészségfejlesztési programokkal?

Egyértelműen az idősebb korosztályt, akiknek már megromlott az egészségi állapota. Sajnos az a tapasztalat, hogy az emberek azért kezdenek el az egészségükkel foglalkozni, mert már jelentkezett valamilyen probléma vagy betegség és javítani szeretnének az állapotukon.
Az a baj, hogy a fiatalok úgy vélik, az egészség egy égi ajándék, amivel nem kell törődni. De ahogy a pénzügyeinkkel is nap, mint napi foglalkozunk, úgy a testünkkel is kellene!

Kiket volt a legnehezebb bevonni a projektbe?

A férfiakat nagyon nehéz megszólítani. Nyilván nem szeretnek segítségre szorulni, de meg kellene érteniük azt, hogy ez nem segítség, hanem partnerség. Mindenkinek lehet problémája, de ha ez az egészséget érinti, akkor az orvosra kell partnerként tekinteni.
Tisztában vagyunk vele, hogy a férfiak nem igen járnak orvoshoz, nincs idejük, mert rengeteget dolgoznak, családfenntartók és hatalmas felelősség van a vállukon, de éppen ezért lenne fontos, hogy rendben legyen az egészségük…

Úgy tűnik nincs könnyű dolgotok…

Minden új dolgot nehéz elindítani… Akik eljöttek egy rendezvényünkre, elégedetten távoztak. A következőre már sokkal többen jöttek. Ebben látom a jövőt, hogy rendszeressé tegyük a közösségi programokat.
Ha minden évben, minden településen van egészségnap, akkor az ott élők tudják azt, hogy elmehetnek és olyan szűrővizsgálatokon vehetnek részt, amelyekre egyébként hónapokig kellene várniuk. Észrevettük, hogy ahol már több éve rendezik meg az egészségnapokat, sokkal nagyobb létszámban jelentek meg az emberek. Minden kezdet nehéz, de pozitívan állok a jövőhöz, mert a fejlődés már látható.


Mi a helyzet most, hogy a program lezárult?

Ahogy a rendezvénysorozat véget ért, az érdeklődés megcsappant, hiányoznak a közösségi programok. De tudatosítani kell az emberekben, hogy az Egészségfejlesztési Iroda továbbra is nyitva áll. Nem csak azokat várjuk, akiknek már megromlott az állapota, hanem bárkit, aki úgy érzi, hogy valamit változtatni szeretne az életmódjában. Szakértő segítséggel tudunk szolgálni. Azt persze senki ne várja, hogy csodaszert adunk – az egészségért tenni kell!

Üzennél valamit az InfoMosonmagyaróvár olvasóinak?

Az általános intéseket az emberek közhelynek tartják, a tiltás pedig mindig rosszat szül, ez a tapasztalatom. Ezért én a mértékletességre szeretném felhívni mindenki figyelmét! Táplálkozni muszáj, az élelmiszeriparral pedig nem tudunk mit kezdeni. Sajnos tartósítószerek nélkül nem élhetünk, de törekedni kell arra, hogy minél kevesebb jusson ezekből a szervezetünkbe. A többi dolog, amit elfogyasztunk pedig mind felesleges. Gondoljunk csak az energiaitalokra és a rengeteg cukros üdítőre, ami a fiatalok körében annyira közkedvelt…
Kávéból minimális mennyiséget fogyasszunk, naponta 1-2 csészével! Dohányzásra pedig egyáltalán nincs szüksége a testünknek. Ne felejtsük el azt sem, hogy egy dohányzó mellett élő gyermek vérében kimutathatók a rákkeltő anyagok a passzív füsttől. Erre sokan nem gondolnak, mert azt mondják, magánügyük, hogy dohányoznak, de a füsttel másokban is kárt teszünk, ezt meg kell érteni!
Ugyanúgy el lehet mondani az alkohollal kapcsolatban – nem a mennyiségre, hanem a minőségre kellene törekedni, meg kellene tanulni mértéket tartani!

Mik a további tervek?

A pályázat zárásával egy egészségfejlesztési terv készül a kistérségre vonatkoztatva. Az eddigi tapasztalataink alapján olyan programokat vettünk bele, melyek korábban is sikeresek voltak és látjuk bennük a jövőt, a fejlődést. Ennek alapján tudunk majd jelentkezni különböző EU-s pályázatokra.

További eredményes munkát kíván az InfoMosonmagyaróvár Szerkesztősége!



A Karolina Kórház – Rendelőintézet több mint 124 millió forint Európai Uniós támogatást kapott a „Az egészségfejlesztési programok megvalósítása a mosonmagyaróvári kistérségben” TÁMOP-6.1.2./11/3-2012-0075 pályázat keretein belül.
A projekt 2013 augusztusában indult és 2015 februárjában ért véget. A közel másfél éves fennállása alatt megtartott rendezvények és programok alapvető céljai a szív-érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések csökkenésének a támogatása volt.


A pályázat során megvalósuló programokba a mosonmagyaróvári kistérség 27 települését vonták be, összesen közel 14.000 résztvevővel, akik ingyenesen vehettek részt az Iroda által biztosított rendezvényeken. A legnépszerűbbek a sport- és rehabilitációs mozgásprogramok voltak, mint a „10 hónap 10 sport”, a „20 próba az egészségért”, a „Gurul a kistérség”, a „Gyalogol a kistérség”, Nordic Walking túrák, valamint a „Gyógytorna mindenkinek” és a „Gerinciskola szülőknek”.
Az egészségnapok alkalmával minden kistérségi lakosnak lehetősége nyílt részt venni különböző szűrővizsgálatokon, tanácsadásokon, előadásokon, bemutatókon és ételkóstolón.
A hat megrendezett világnap (Rákellenes világnap, Dohányzás-mentes világnap, Hipertónia világnap, Szív világnap, Lelki egészség világnap, Diabétesz világnap) alkalmával a témát érintő bemutatókat, előadásokat láthattak-hallhattak az érdeklődők.


A lelki egészség programok magukba foglalták a stressz kezelésével foglalkozó csoportos és egyéni képzéseket, az ártó szokásokról (dohányzás visszaszorítása, alkoholfogyasztás csökkentése) való lemondást segítő közösség kialakítását, valamint a drog prevencióval foglalkozó szakmai napok megvalósítását.
A pályázat keretében létrejött Egészségfejlesztési Iroda (EFI) továbbra is működik a Karolina Kórház - Rendelőintézet földszintjén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.