Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. December 16. 18:04, kedd | Helyi
Forrás: Rajkai Takarékszövetkezet

A legbiztonságosabb hitelintézetek között a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet

A legbiztonságosabb hitelintézetek között a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet

Háromszáz milliárd forintnyi tőke védi a takarék betéteseit.

Az Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet tagja lett Magyarország legbiztonságosabban és legátláthatóbban működő hitelintézeti rendszerének, a Takarékszövetkezetek Garanciaközösségének. Az erről szóló oklevelet Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében december 10-én Budapesten vette át Nusser Györgyné a takarékszövetkezet vezetője. Az új betétvédelmi közösségben a takarékszövetkezeteknél elhelyezett megtakarítások gyakorlatilag 100 százalékos védelmet élveznek.

A szektor központi bankja, a TakarékBank Zrt. döntése alapján december 5-én 115 szövetkezeti hitelintézet, köztük a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet részvételével teljes körűen kiépült a takarékszövetkezetek garanciaközössége. A döntés értelmében a Takarékbank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és takarékszövetkezeti szektor összes tagja – 115 szövetkezeti hitelintézet – ezentúl egyetemlegesen felelnek egymás kötelezettségeiért.

Az új, minden eddiginél átláthatóbban és biztonságosabban működő betétvédelmi közösség létrejöttét átfogó vizsgálatsorozat előzte meg. Ennek célja a szektor átvizsgálása, a múltból örökölt problémák orvoslása, a szabálytalanul működő hitelintézetek kiszűrése volt. Ez az átmeneti időszak most lezárult: a garanciaközösséghez csatlakozott intézmények egytől-egyig megfeleltek a vizsgálat szigorú követelményrendszerének, transzparens és biztonságos működésük folyamatos fenntartása érdekében a jövőben egységes kockázatkezelési szabályzatokat alkalmaznak.

A garanciaközösség létrejöttével a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek megtakarításai mostantól gyakorlatilag 100 százalékos biztonságban vannak. Ennek anyagi fedezetét az is biztosítja, hogy az állam tavaly 136 milliárd forinttal növelte meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét és létrehozta a szövetkezeti hitelintézetek új Tőkefedezeti Alapját. Az új rendszerben az integráció egésze, illetve minden egyes, a garanciaközösséghez csatlakozó takarék mögött tehát egységesen közel 300 milliárd forintnyi tőke áll.

A garanciaközösség kiépítése mindemellett kulcsfontosságú feltétele a szövetkezeti hitelintézetek egységes piaci fellépésének, piaci bővülésének, mivel lehetővé teszi a szektorban lévő tőkének a jelenleginél jóval hatékonyabb, csoport szintű felhasználását. A takarékszövetkezetek így a jövőben képesek lesznek nagyobb vállalatok, önkormányzatok és projektek hitelezésére is. Az új, hatékony működési modell révén az ország egyik legbiztonságosabb, legnagyobb hálózatával és piaci részesedésével rendelkező pénzügyi szolgáltatója jöhet létre.

Nusser Györgyné Maász Jánosné dr. Horváth Borbála Kerecsényi Péter
elnök-ügyvezető ügyvezető ügyvezető ügyvezető

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.