Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 03. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A Marson meglepően kellemes az időjárás

A Marson meglepően kellemes az időjárás

A Curiosiy marsjáró műszerei szerint meglepően kellemes időjárás uralkodik a vörös bolygón annak ellenére, hogy még nem köszöntött be a tavasz.

A berendezés környezetfigyelő állomása (REMS) délutánonként jelenleg 6 Celsius-fokot mér. A REMS bekapcsolása óta a napok felében a hőmérséklet fagypont fölé emelkedett. Ezek az adatok meglepték a tudósokat, hiszen a Gale-kráterben, ahol augusztus 6-án landolt a Curiosity, még mindig tél van - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon (http://www.space.com/17828-mars-weather-curiosity-rover-discovery.html).
A hatkerekű, radioizotópos termoelektromos generátorral működő Curiosity, hivatalos nevén Marsi Tudományos Laboratórium feladata kideríteni, hogy létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek. A legtöbb kutató úgy véli, hogy jelenleg a Mars túl hideg és száraz égitest ahhoz, hogy bármilyen életformának "otthont adjon".
"A jelenleg megfigyelhető trend alapján nyárra akár 20 Celsius-fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Újra kell esetleg gondolnunk a marsi életlehetőségre vonatkozó elméleteinket, hiszen már most is elég magas nappal a hőmérséklet ahhoz, hogy állandó jelleggel folyékony halmazállapotú víz legyen" - magyarázta Felipe Gómez, a madridi Asztrobiológiai Központ kutatója.
Ám míg a nappalokat a Curiosity kellemes időjárási feltételek között tölti, annál keményebbek az éjszakák, hajnalra a hőmérséklet mínusz 70 Celsius-fokra csökken. Az ilyen nagy hőmérsékletingadozások azzal magyarázhatók, hogy a Mars sokkal szárazabb, mint a Föld, légköre pedig alig egy százaléka bolygónkénak, így esetében jobban érvényesül a Nap hevítő hatása.
A REMS mérései azt is kimutatták, hogy a Gale-kráterben növekszik a légköri nyomás, ami egybeesik a várakozásokkal. Telente elég hideg van ugyanis ahhoz, hogy a Mars pólusain megfagyjon a szén-dioxid, "szárazjég-sapkákat" alkotva. Mivel a szén-dioxid a marsi légkör fő alkotóeleme, az atmoszferikus nyomás évszakról évszakra változik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során