Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 03. 08:38, szerda | Belföld
Forrás: Matos Lajos, az MTI szakértője írja

A rossz alvás nehezen kezelhető magas vérnyomással jár együtt

A rossz alvás nehezen kezelhető magas vérnyomással jár együtt

Olasz kutatók kimutatták, hogy a rossz alvás nehezen kezelhető magas vérnyomással jár együtt.

Rosa Maria Bruno a magas vérnyomást kutatók nemzetközi kongresszusán ismertette munkacsoportja tanulmányát, amely azt kutatta, hogy miben különböznek azok a betegek, akiknek a vérnyomása három-négyféle gyógyszer egyidejű alkalmazása ellenére sem csökkent megfelelően, azon betegektől, akiknél átlagos és gyógyszerkombinációk használata esetén gyorsan a nemzetközi ajánlásokban szereplő szintre - 140/80 hgmm - leszorítható a vérnyomása.
Az olasz munkacsoport a betegek alvását műszeresen is követve figyelte a vérnyomás és az éjszakai nyugalom összefüggését. A 234 magas vérnyomású betegnél gondosan följegyezték a különböző gyógyszerek összetételét, a szív- és érbetegségekre vonatkozó kockázati tényezőket, valamint a szorongásra, depresszióra jellemző pszichológiai adatokat is.
Az előadó hangsúlyozta, hogy nem az alvás időtartama, hanem a minősége bizonyult fontos tényezőnek a magas vérnyomás fenntartásában. A másik felismerés az volt, hogy a nők körében a rossz alvás szorosan összefüggött a nyugtalansággal, vagy a depresszióval és a magas vérnyomással. A rosszul alvó nők csoportjában ötszörte gyakoribb volt a magas vérnyomás gyógyszeres kezelés ellenére is, mint a jól alvók esetében. A magas vérnyomású nőbetegek körében mind a nyugtalanság, mind a depressziós hajlam gyakoribb volt, mint a férfiak között.
A munkacsoport vezetője elmondta, tanulmányuk arról nem ad fölvilágosítást, hogy a nehezen kezelhető magas vérnyomás betegség az alvászavar következménye, vagy ezek nagy valószínűséggel párhuzamosan fordulnak elő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során