Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. December 15. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

A tavalyinál mintegy 8 százalékkal többet költ idén karácsonykor a lakosság

A tavalyinál mintegy 8 százalékkal többet költ idén karácsonykor a lakosság

A tavalyihoz képest idén mintegy 8 százalékkal többet, átlagosan 42 900 forintot költ a karácsonyi kiadásokra a magyar lakosság, háromnegyedük az aktuális havi jövedelméből fedezi az ünnep költségeit

- derül ki abból a reprezentatív kutatásból, amelyet az NRC készített a CIB Bank megbízásából. A bank MTI-hez eljuttatott közleménye szerint enyhén nőtt azoknak az aránya, akik megtakarításukat használják fel az ünnepi költségekre, a megkérdezettek 34 százaléka nyilatkozott így a tavalyi 31 százalékhoz képest.

Kitérnek arra: nem változott az ünnepek költéseihez hitelt is igénybe vevők aránya, idén is 4 százalék készül erre, legtöbbjük 25 000 és 50 000 forint közötti hitelt tervez.

A felmérés szerint az igazán jó karácsonyhoz szükséges legfontosabb öt tényező között továbbra is a családi együttlét a legfontosabb - a válaszadók 79 százaléka említette ezt -, emellett a tavalyival megegyezően idén is a megkérdezettek 60 százaléka nevezte meg a karácsonyfa-állítást, és mintegy 45 százalékuk a fehér karácsonyt. A szabadság, mint az ünnep egyik velejárója tavaly 31 százaléknak volt kiemelten fontos, míg idén a válaszadók 35 százaléka mondta ezt. A megkérdezettek 31 százalékának a karácsonyi ételek is fontos elemei az ünnepnek.

A leginkább vágyott ajándékok között változatlanul a készpénz vezet, ám a tavalyinál kissé alacsonyabb, 23 százalékos említési aránnyal, és sokan örülnének valamilyen élményt adó ajándéknak (a válaszolók 19 százaléka) vagy kézzel készített meglepetésnek (18 százalék) is.

A tervezett ajándékok között viszont éppúgy a szépségápolási cikkek állnak az élen, mint tavaly - a válaszadók 26 százaléka készül ilyesmit ajándékozni - és továbbra is népszerű ajándékok a ruhanemű, a könyvek, a CD-k, illetve a DVD-k is - derül ki a felmérésből.

Címkék: karácsony, vásárlás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során