Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód
Forrás: MTi

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

Az ország egyik legnagyobb és legnépszerűbb hulladékgyűjtő akciójában 8000 darab 200 literes szemeteszsákba több mint 1500 köbméter szemetet gyűjtött össze március 21. és április 22. között több száz önkéntes a magyarországi erdőkben - közölte az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság -hétfőn az MTI-vel.

A Tavaszi nagytakarítás kampányhoz csatlakozó 69 szervezet 85 szemétszedő túrán gyűjtötte össze ezt a mennyiséget. Az Aktív Magyarország által indított kezdeményezés az erdők nemzetközi napjától a Föld napjáig tartott, és számos állami erdészet, nemzeti parki igazgatóság, önkormányzat, civil szervezet és piaci szereplő csatlakozott hozzá. A kampány a természet megtisztításán túl a szemléletformálásra és a megelőzésre helyezte a hangsúlyt, kiemelve: szemetet szedni valójában nem kellene, ha el sem dobná senki... - írták.

A közlemény szerint a szervezők remélik, hogy a Tavaszi nagytakarítás pár év múlva okafogyottá válik, hiszen, ha nincsen hulladék a természetben, nem is kell azt megtisztítani. Mivel a szemétszedés valójában csak tüneti kezelés, a legfontosabb, hogy megelőzzük a hulladék természetbe kerülését, ezért a közgondolkodás átformálása és az önkéntesek bevonása legalább olyan fontos, mint maga a szemétszedés - írták a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 08:00, hétfő | Életmód

Kálid Artúr kapta a Hollósi Frigyes-díjat

Kálid Artúr kapta idén a Hollósi Frigyes-díjat; az elismerést a közönség szavazatai alapján a Hyppolit, a lakáj címszerepéért nyerte el a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján.

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. Július 11. 07:57, csütörtök | Életmód

Visszatérő nóva figyelhető meg az éjszakai égbolton

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton nóvakitörés miatt a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag.

2024. Július 10. 07:55, szerda | Életmód

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.