Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2012. Január 03. 14:34, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

A tinilányok túlbecsülik a szert

A tinilányok túlbecsülik a szert

A méhnyakrák megelőzésére HPV-vakcinát kapott kamaszlányok egy része abban a tévhitben van, hogy a továbbiakban nem szükséges a biztonságos szexre figyelnie – közölték hétfőn amerikai kutatók.

Az Archives of Pediatric and Adolescent Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerzői rámutatnak az oltással és annak határaival kapcsolatos alaposabb oktatás szükségességére. A Merck és a GlaxoSmithKline gyógyszercégek vakcinái a humán papillómavírus egyes, genitális szemölcsöket okozó törzsei ellen nyújtanak védelmet. Ám egyik vakcina sem véd más, szexuális úton átadható fertőzések ellen.

Tanya Kowalczyk Mullins, a Cincinnati Gyerekkórház munkatársa és csoportja 339, 13 és 21 év közötti lányt, valamint több anyát kérdezett ki arról, hogy mit tudnak a HPV-vakcinák által kínált biztonságról.

A lányok közel negyede (23,6 százalék) azt hitte, hogy általában is kisebb náluk a szexuális úton átadható fertőzések kockázata a HPV-vakcinával való beoltottság következtében, ezért például az óvszer használatát is kevésbé fontosnak tartották.

A megállapítás azt sugallja, hogy az orvosoknak és a szülőknek az eddiginél alaposabban érdemes elmagyarázniuk, hogy mire szolgál a HPV-vakcina, mi ellen véd, és mivel szemben nem hatásos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 29. 13:31, szerda | Belföld

Online is kérhető az új adóazonosító jel igazolás

2024. május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként, a NAV Ügyfélportálról (ÜPO) elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről.

2024. Május 29. 09:36, szerda | Belföld

Ferencz Orsolya: nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni

Nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni az űrhajós programokba - mondta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

2024. Május 29. 07:53, szerda | Belföld

Szijjártó Péter szerint minden nehézség ellenére sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása

Minden nehézség ellenére sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása, ennek során az elmúlt években folyamatosan nőtt a gazdaság technológiai színvonala, a kutatás-fejlesztés részesedése és a hozzáadott érték is

2024. Május 29. 07:49, szerda | Belföld

Több mint 170 ezerrel kevesebben szavazhatnak az önkormányzati választáson, mint öt éve

Mintegy 170 ezerrel kevesebben szerepelnek az önkormányzati választás névjegyzékében, mint öt évvel ezelőtt - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.