Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Február 04. 12:00, péntek | PR
Forrás: (x)

A tojások lámpázásának fontossága

A tojások lámpázásának fontossága

A tojások lámpával való vizsgálata a keltetőgép használata során és a baromfitartás minőségének ellenőrzésére is jó módszer.

Megmutatja, mennyire hatékony a kakas, így tudomást szerzünk róla, ha több vagy kevesebb hím szükséges az állományba, ahogy arról is, ha esetleg le kell cserélni. Ezen kívül arra vonatkozóan is információval szolgál, hogy mennyire vannak jól tartva a szárnyasok.

A keltetőgép használata előtt segítségével kiszűrhetőek azok a tojások, amelyekből egészen biztosan nem lesz csibe. A keltetés során pedig azok a tojások válogathatók ki, amelyek nem fejlődnek megfelelően. Nézzük, pontosan milyen eszközzel és hogyan kell végezni a baromfitartók körben jól ismert lámpázás műveletét!

Milyen lámpát használjunk és mikor?

A keltetőgép gyártásával foglalkozó márkák nagy része lámpákat is gyárt. Legismertebbek az IO, a PL Machine és a Cleo termékei. Egy sima elemlámpa vagy a mobiltelefon vakuja csupán a vékony tojások héját képes átvilágítani, ezért érdemes beszerezni egy professzionális eszközt. Egyes típusai elemmel, míg mások a konnektorba csatlakoztatva működnek. Az ára 1000-3000 Ft körül mozog egy ilyen lámpának, így nem túl nagy kiadás, ám kétségtelenül hasznos.

A tojásokat a keltetőgépbe való helyezést követő 3-4. naptól érdemes vizsgálni, ekkor átvilágítva őket már látszik, hogy elindultak-e a fejlődésben. A fiasság azonban a 6. naptól mutatható ki teljes biztossággal. A vöröses színű tojásban ilyenkor egy sötétebb részt láthatunk. Amelyekben nem, azokat ki kell venni a keltetőgép belsejéből. Ilyenkor még a rossz tojások lecserélhetők.

A következő lámpázás - a keltetés második felében - már egészen más célt szolgál: megmutatja, hogy mennyi csibe lesz ténylegesen, ennek megfelelően szerezhető be a takarmány és az ennivaló számukra. A keltetőgép működtetésnek 8. és 16. napján érdemes elvégezni.

A keltetés második felében a tojásokat átvilágítva teljesen feketének tűnnek, hiszen belsejüket már kitölti a csibe teste. Ez a sötétség azonban nem egységes, hol sötétebbek, hol pedig világosabbak a tojás egyes részei. Ha az egész tojás teljesen sötét, valószínűleg bezápult. Pöccintésre az egészséges tojásban mozog a csibe, azonban, ha már nem él, akkor nyilvánvalóan mozdulatlan.

A lámpát mindig este, sötétben vagy teljesen besötétített helyiségben használjuk. Viszonyítási alapként jól jön egy átlagos tojás is, amelyhez lehet viszonyítani a keltetőgép tojásait.

A rossz minőségű tojások kezelése

A nem megfelelően fejlődő, zavaros tojások nem alkalmasak keltetésre. Őket a keltetőgépből azonnal el kell távolítani, ugyanis megfertőzhetik az egészséges tojásokat. Emberi fogyasztásra nem alkalmasak, de a baromfiknak megfőzve táplálékul szolgálhatnak. A héjuk összetörve pedig remek kalciumforrás, a tyúkok, kakasok a tojás ezen részét is elfogyaszthatják.

A keltetőgép használatának későbbi fázisában is megfőzhetőek a záptojások, ez azonban nem túl szép látvány, így mindenki maga dönti el, bevállalja-e vagy inkább más módon szabadul meg tőlük.

További információkat a Heatcontroll Kft weboldalán találhat, ahol minőségi keltetőgépeket is vásárolhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről