Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A víz lehet a 21. század új aranya?

A víz lehet a 21. század új aranya?

A víz a 21. század új aranya? Egyes szakértők szerint a kérdésre igen a válasz. Az ENSZ prognózisa szerint a világ lakossága 2050-re meghaladja a 10 milliárd főt, így addigra több mint egy milliárd lakos nem jut majd tiszta ivóvízhez - állítja a Saxo Bank. Az USA-ban az egy főre jutó napi vízhasználat közel 600 liter, míg Kínában egy fő csupán 90 litert fogyaszt, de a felzárkózás már megkezdődött.

A Fortune magazin egyik cikkében arról számolt be, hogy India számításai szerint a szubkontinensnyi országban a víz iránti kereslet egy évtized alatt megkétszereződik, a mezőgazdaság vízigénye pedig 2030-ra 40 százalékkal emelkedik. Globálisan az összes fogyasztásból a mezőgazdasági célú vízhasználat 70 százalékot, az ipari célú további 16 százalékot képvisel.

Egy csésze kávé előállításának vízigénye az ültetvénytől kezdve például a Starbucksnál kapható forró italig 270 liter. Egy zaftos marhasülthöz 7000 liter, egy farmernadrág előállításához pedig 11 000 liter víz kell!
A víz a klimatikus változások és a szennyezés miatt egyre szűkösebben rendelkezésre álló erőforrás. Ebből következik, hogy a víz forró téma, mely egyre égetőbb.

A víz, mint befektetés

Befektetőként lehet ebből nyereséget termelni azon kívül, hogy az ember nyilvánvalóan igyekszik pénzt spórolni azzal, hogy csökkenti saját vízfogyasztását? Igen. A víz ágazatban is működnek ugyanis társaságok. Befektethetünk vízzel kapcsolatos infrastruktúrát építő, víz- és szennyvízkezelő vagy palackozó cégekbe, de akár olyan tőzsdén kereskedett alapba is, amely ilyen vállalatokba fektet.

A PowerShares Water Resources (tőzsdei szimbóluma: PHO) messze a legnagyobb ezek közül. Az elmúlt évben jelentősen emelkedett az árfolyama, így ismét elérte a 2008-as szintet. Technikai szempontból azonban még ennél is több lehetőség kínálkozik.

A heti és a havi beosztású grafikonokon a Bollinger szalagok szélesednek, az RSI indikátor pedig megingás nélkül bika jelzést ad, azaz a jövőben még több nyereségre lehet számítani. Rövidtávon kinéz azonban némi korrekció. Tehát visszaesésekor érdemes vásárolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során