Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2010. Május 20. 07:35, csütörtök | Helyi
Forrás: Goodwill PR és Kommunikációs Ügynökség

A Leier támogatja az árvízkárosult önkormányzatokat

A Leier támogatja az árvízkárosult önkormányzatokat

A hétvégi viharok és esőzések az előzetes becslések szerint több, mint 6 milliárd forint kárt okoztak országszerte. Közhely, de a károk jelentősen csökkenthetők lettek volna a csapadékvíz megfelelő elvezetésével. Az ilyen mértékű k

- A hétvégi viharkárok nagy része megelőzhető lett volna, ha nem feledkezünk el arról, hogy az esővizet felhőszakadáskor gyorsan és hatékonyan kell elvezetni - mondta el Major Tamás, a Leier mélyépítési és környezettechnika üzletágának vezetője, aki szerint a csapadékvíz-elvezetésének megoldását az ország több településén ma is elhanyagolják. - A rendszerváltás után magánkézbe került termőföldeken mára több helyütt felszámolták az időszakos vízfolyásokat, feltöltötték a vízelvezető árkokat, néhol még a kisebb patakok medrét is betemették. A megművelt földeken így nem talál utat magának a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső, és ezért gyorsan, nagy területet borít el a belvíz. Komoly ár- és belvíz-veszély alakulhat ki felhőszakadáskor a települések utcáin is, ahol a magánházak előtti árkokat sok helyen már régen betemették, a parkolás miatt feltöltötték, vagy a szükségesnél kisebb átmérőjű vízelvezető csövet használtak. A csapadékvízkárok ellen nem akkor kell védekezni, amikor már szakad az eső, hanem még a száraz hónapokban - vélekedik a Leier szakértője. Major Tamás szerint az egyetlen biztonságos megoldás az, ha szakszerűen kiépítik a megfelelő csapadékvíz-elvezető rendszert.

- A Leier Hungária ehhez jelentős támogatást ajánl fel a károsult önkormányzatoknak. Az elkövetkező hetekben kiemelt projektkedvezményt adunk az ország valamennyi önkormányzatának, hogy biztonságos vízelvezető rendszert építhessenek ki, és elkerülhessék az ilyen jellegű vízkárokat a jövőben - mondta el Major Tamás. A Leier kész megoldásokat ad a csapadékvíz-elvezetés és a csatornázás kiépítésére, legyen szó a családi házak kapubejárója alá szánt kisebb, vagy a közutak alá szánt, nagy terhet elviselő áteresz csövekről. Legalább ilyen fontosak az árokburkoló mederlapok, melyek megakadályozzák a talaj kimosódását, vagy a csapadékvíz-tartályok iszapfogó aknái, amelyek nem engedik tovább a csatornába az azt eltömítő iszapot.

A kiépített vízelvezető rendszereket azonban gondozni kell, hogy ne duguljanak el újra, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni az árkok, csatornák és átereszek tisztítására - tette hozzá a Leier munkatársa. A kedvezményre igényt tartó önkormányzatok jelentkezését az alábbi e-mail címen várják: vihar@leier.hu a Leier Hungária Kft-nél.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.