Városlista
2024. augusztus 16, péntek - Ábrahám

Hírek

2011. Március 27. 05:28, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A miniszterhez fordulnak a Szigetköz ügyében: szegényedő monitoring

A miniszterhez fordulnak a Szigetköz ügyében: szegényedő monitoring

Az MTA Szigetközi Munkacsoportja ismertette Győr-Moson-Sopron megyei kutatásai eredményeit, a Jogtudományi Intézet konferenciatermében. A tavaly előtti és a tavalyi év kutatásaira árnyékot vetett a felhasználható források szűkössége.

A Duna a szigetközi élőhelyek és élővilág elsődleges meghatározója. A folyam elterelése az alapvető természeti tényezőt, a víz mennyiségét példátlan módon megváltoztatta, emiatt változnak (károsodnak) az élőhelyek és az élővilág. A változások nyomonkövetése állami feladat, melynek nemcsak szakmai-tudományos, hanem gyakorlati céljai is vannak. A monitoring szükséges egyrészt a károk mérséklése érdekében tehető lépések megalapozásához, másrészt szerepe van a hágai ítélet végrehajtásában.


A függőben lévő hágai eljárásban - az ítélet szerint - a feleknek meg kell téríteni az egymásnak okozott anyagi természetű károkat. Az elszámolásban a Duna elterelésével okozott környezeti kár jelentős szerepű lesz a magyar számlán. A környezeti kár jogi jellegű elismertetésének alapfeltétele a környezet állapotát méréseken alapuló adatbázis léte.


A Duna elterelése után, még 1992-ben az Országgyűlés határozatában a Magyar Tudományos Akadémiát kérte fel akörnyezeti monitoringfeladatainak koordinálására. A szükséges anyagi fedezetet a környezetvédelmi tárca költségvetésében biztosította. A munkát azóta tudományos intézmények, egyetemi tanszékek, és a környezetvédelmi tárca területileg illetékes szervei végzik.


A tavalyelőtti és a tavalyi év kutatásaira árnyékot vetett a felhasználható források szűkössége. Míg 2008-ban 60 millió forint fedezet volt a terepi munkákra és a környezeti értékelésekre, addig a tavalyi év feladataira a kutatók összesen 11 millió forintot fordíthattak. A vízkészlet állapotát nyomonkövető hidrológiai és hidrogeológiai mérések szüneteltek, a - korábban rendszeres - éves légifelvétel sem készült. A florisztikai és faunisztikai megfigyelőhelyeken a mérések száma jelentősen csökkent. Lényegében csak az ideiglenes vízpótlás magyar-szlovák közös monitoringjához szükséges adatok mérése folyt. Ezeket a - kormányközi megállapodásban rögzített - adatokat a felek évente kicserélik egymással.


Láng István akadémikus, a konferencia levezető elnöke bejelentette, hogy a munkacsoport vezetősége Fazekas László miniszterhez fordul, a monitoring problémáinak megoldását kérve.
Az előadók nemcsak tavalyi kutatásaikról adtak számot, hanem áttekintést is bemutattak a mérések kezdetétől a változásokról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 16. 07:55, péntek | Belföld

Vasárnapig még forróságra kell készülni, de a hosszú hétvége második felében enyhül a hőség

Vasárnapig még 33-40 Celsius-fok valószínű a legmelegebb órákban, majd egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. A csúcshőmérséklet a jövő hét elején már 28-34 fok között alakul.

2024. Augusztus 16. 07:52, péntek | Életmód

Cseh Tamás emlékét idézik meg családi program keretében Bakonybélben szombaton

Cseh Tamás emléke előtt tisztelegve rendezik meg tizedik alkalommal az Énekmondó emlékezete elnevezésű zenés, kulturális családi programot Bakonybélben szombaton - közölték a szervezők az MTI-vel.