Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2010. November 02. 07:45, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

A szakemberek szerint Mosonmagyaróváron biztonságosak a vörösiszap-tározók

A szakemberek szerint Mosonmagyaróváron biztonságosak a vörösiszap-tározók

Győr-Moson-Sopron megyében is ellenőriztek a katasztrófavédelem munkatársai: Mosonmagyaróváron öt vörösiszap-tározón a szakemberek csurgás jeleit nem látták. A művelésből kivont 1-4 számú zagyterek rekultivációja még nem történt

Mosonmagyaróváron öt vörösiszap-tározó van, ebből négyet már korábban rekultiválták. A felügyelők geotextíliával és fóliával bélelt, felszínüket és oldalukat növényekkel fedett gátakon csurgás jeleit nem látták. A tározók állapotait geofizikai mérésekkel évente ellenőrzik. Az oroszlányi erőművi zagytározó 6 kazettából áll, amelyek közül az 1., 2., 3., és 4. művelés alól kivettek, az 5. és 6. kazetta üzemel. A művelésből kivont 1-4 számú zagyterek rekultivációja még nem történt meg. A zagytér védelmét a meglévő résfal, védőtöltés, valamint a megvalósult csőrendszer és aknás vízkivétel szolgálja. A gyár területéről a vízzel higított zagy nyomott csőrendszeren keresztül jut a zagytérbe. A helyszíni szemle során a tározókban károsodást nem észleltek.

Az ajkai katasztrófát követően megszigorították az ellenőrzést, eszerint napi kétszeri műszaki helyszíni ellenőrzés történik, és heti egy alkalommal környezetvédelmi ellenőrzést végeznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 15. 09:49, csütörtök | Belföld

Az idén is nagyot szól majd a tűzijáték Magyarország születésnapján (videó)

Monumentális látványban lehet részük mindazoknak, akik a budapesti tűzijátékkal koronázzák meg a Szent István-napot.

2024. Augusztus 14. 07:43, szerda | Bulvár

Folyóba zuhant és életét vesztette fényképezés közben egy 13 éves magyar fiú Norvégiában

A Bondhuselva folyóba esett és meghalt egy 13 éves magyar fiú a délnyugat-norvégiai Sunndal város mellett hétfőn, miközben fotót szeretett volna készíteni a tájról