Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2015. Március 22. 10:57, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Áder János az egykori bauxitbányászat következményeiről tájékozódik Veszprém és Zala megyében

Áder János az egykori bauxitbányászat következményeiről tájékozódik Veszprém és Zala megyében

Az egykor a hévízi tó állapotát is kedvezőtlenül befolyásoló, később megszűntetett bakonyi bauxitbányászat máig ható következményeiről tájékozódik vasárnap Áder János Veszprém és Zala megyében.

A köztársasági elnök a víz világnapja alkalmából szervezett programját vasárnap délelőtt a Veszprém megyei Nyirádhoz közeli egykori Darvas-tónál kezdte, ahol megtekintette a volt bauxitbánya területét Juhász Árpád geológus kalauzolásával.
A szakember egyebek mellett arról is beszélt, hogy a vörös salakos meder, amely a bányászatkor keletkezett, egykoron nem karsztvízzel volt feltöltve, hanem a csapadékvíz gyűlt benne tóvá.

A bauxitbányászat miatt azonban a Bakonyban mintegy 50 méterrel csökkent a karsztvíz szintje, és ennek következtében ebből a tóból is elszivárgott a víz, de például az 1980-as évekre Tapolcán a tavasbarlang és a Malom-tó is teljesen kiszáradt.
Az államfő a nap során a Zala megyei Hévízre látogat, ahol tájékozódik a Bakony felszín alatti vizeinek állapotáról, az egykori bauxitbányászat máig ható következményeiről, illetve találkozik a csaknem három évtizeddel ezelőtt a meleg vizű tó védelmében kezdeményezéseket elindító civilekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 07:56, szombat | Belföld

Orbán Viktor: az EU békeprojekt, és most háború van Európában

2024. Szeptember 07. 07:55, szombat | Belföld

Tűz a Miskolctapolcai Barlangfürdőnél - Sikerült megfékezni a lángokat

Sikerült megfékezni a lángokat a Miskolctapolcai Barlangfürdő tetőszerkezetén, amely pénteken este gyulladt ki -

2024. Szeptember 07. 07:53, szombat | Belföld

Földrengés volt Mór közelében

Mór városától 5 kilométerre délnyugatra 2,3-as magnitúdójú földrengés volt pénteken este 18 óra 9 perckor - tájékoztatta a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma az MTI-t.

2024. Szeptember 07. 07:50, szombat | Belföld

Varga Mihály szerint jók magyar gazdaság kilátásai

A magyar gazdaság kilátásai jók, a jelenlegi moderált gazdasági növekedés felgyorsul - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a 62. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén pénteken Nyíregyházán.