Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2016. Május 18. 06:00, szerda | Helyi

Áfa-és adócsökkentés, otthonteremtés - a legfontosabb változások

Áfa-és adócsökkentés, otthonteremtés - a legfontosabb változások

Dr. Nagy István a 2017-es költségvetésről

Május 13-án tartotta sajtótájékoztatóját Dr. Nagy István,a térség országgyűlési képviselője, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Arra kértük összegezze a legfontosabb eredményeket.

Magyarország ma már stabil lábakon áll, növekszik a gazdaság, visszafizettük a hiteleket, csökkenő pályára került az államadósság. A jövő évi költségvetés biztosítja, hogy minden magyar ember tehessen egy lépést előre. A 2017-es költségvetés mindenekelőtt az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz.
A jövő évi büdzsé 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 0,9 százalékos inflációval és 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol. Ennek megfelelően 71,9 százalékra csökken az adósságmutató, amely 1,6 százalékponttal alacsonyabb a 2016-osnál.

Jövőre is 15 százalékos lesz a személyi jövedelemadó kulcsa, amely az egyik legalacsonyabb Európában.

A sertéshús áfája már ez év elejétől 5 százalékra csökkent, s ez jelentkezett a fogyasztás növekedésében is, s elmondható, hogy olcsóbb lett a sertéshús a fogyasztók számára.

2017. január 1-jétől az áfacsökkentés a tejet és a baromfihúst is érinti, ezeknél is 5 százalékos lesz az áfa. Azt gondolom, nem kell hangsúlyozni, hogy ez árcsökkenéssel jár, s gyakorlatilag a társadalom minden rétegét érinti.

Jövőre 18 százalékra csökken az éttermi szolgáltatások áfája, s az interneté is.
A polgári kormány megvédi a nyugdíjak értékét.

Az időskori ellátások értéke 2011 és 2015 között 8,8 százalékkal emelkedett. 2017-ben is megőrizzük az ellátások reálértékét.

A saját otthon megléte a polgári létforma legfontosabb előfeltétele. Az otthonteremtési programra jelentős forrásokat biztosít a kormány. Ennek legfontosabb elemei az új és használt lakására is felhasználható családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), az államilag támogatott kedvezményes hitel, valamint az áfacsökkentés.

S januártól 15 000 forintra nő a gyermekenkénti adókedvezmény kétgyermekes családok esetében.

Jövőre is folytatódnak az életpályaprogramok. Nő a rendvédelmi dolgozók, a felsősoktatásban dolgozók és a pedagógusok bére. De folytatódik az állami tisztviselői életpályamodell is. A felsőoktatásban dolgozók 2016-ban 10 százalékos béremelésben részesültek, jövőre és 2018-ban ez újabb 5-5 százalékkal emelkedik.

A jövő évi költségvetés egyébként minden szakterület számára többletforrást juttat: oktatásra 270 milliárd forinttal, egészségügyre 167 milliárd forinttal, a társadalombiztosítási és jóléti szférára 155 milliárd forinttal, a kulturális tevékenységekre 66 milliárd forinttal, a sport és szabadidős ágazatokra pedig 22 milliárd forinttal jut több, mint idén.

Az állami tisztviselői életpályamodellnek köszönhetően 2016. július 1-jétől a járási kormányhivatalokban, míg 2017-től a megyei szinten dolgozók bérrendezése valósul meg.
Az önkormányzatok jövőre hitelforrás nélkül 2800 milliárd forinttal gazdálkodhatnak, amelyhez a központi költségvetés több mint 668 milliárd forintot biztosít.

Az önkormányzatok esetében a feladatokhoz kötött támogatási rendszer fenntartása, valamint a működési hiány nélküli gazdálkodás feltételeinek megteremtése a feladat – hangsúlyozta az államtitkár, s hozzátette, nem ismer a kormány kompromisszumot abban, hogy meg kell védeni az országot a külső fenyegetésekkel szemben. Ennek érdekében minden szükséges intézkedést megtesznek, a költségvetésben pedig biztosítják az ehhez szükséges forrásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 03. 09:02, szombat | Belföld

Változik több térségben a Volánbusz menetrendje augusztus 17-től

Több térségben menetrendi módosítások lépnek életbe augusztus 17-től a Volánbusznál - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

2024. Augusztus 03. 09:01, szombat | Kék hírek

NAV: folytatódik a nyári ellenőrzés