Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2013. Március 13. 07:50, szerda | Helyi
Forrás: Oxygen Media

Algákból üzemanyag

Algákból üzemanyag

Az ipari szennyvizek hasznosításának mikéntjére keresi a választ az a konzorcium,amelynek a Nyugat-Magyarországi Egyetem is tagja. A projekt március 1-jén indult, Európai Uniós támogatásból.

A partnerek új módszerek, új berendezés prototípusok kifejlesztését tűzték ki célul. Eszközeikkel akár bioüzemanyagot is elő tudnak állítani algákból.


"Egy olyan találmányt mutatott nekünk, ami arról szólt, hogy hogyan lehet olaj tartalmú szuszpenziókból tiszta vizet kinyerni." : Így foglalta össze Dr. Ördög Vince intézetigazgató, annak a pályázatnak a lényegét, melyre egy társulás tagjaként az agrártudományi egyetem is támogatást nyert. Az Európai Uniós projektben részt vevő partnerek vállalták, új eljárások, új berendezések elkészítését. Ezeket az iparban használnák fel, elsősorban a veszélyes szennyvizeknél. – mondja Dr. Szakács Tamás, az IC-Produkt ZRT. Igazgatóságának elnöke.

A berendezések fejlesztésének másik fontos területe az algaszüretelés. A mosonmagyaróvári agrártudományi karon találjuk Európa 5. legnagyobb algagyűjteményét. Az algákat tartalmazó oldatokból szintén olajat vonnának ki, amiből akár bio dieselt is elő lehetne állítani. Az intézetigazgató elmondta, hogy a vizsgálatokat nemrég kezdték, de abban bíznak, hogy az új algaszüretelő berendezéssel sok energiát tudnak majd megspórolni.

A híg algaoldatok szüretelése az algatömegtermelés új úttörő irányát jelentheti. A beruházás költsége több mint 784 millió Ft, ebből 585 millió Ft-ot az Európai Unió áll.

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 30. 15:10, kedd | Helyi

Több mint 300 ezer forint gyűlt össze a Példa Egyesület jótékonysági vásárán

Jótékonysági karácsonyi vásárt szervezett a Példa Egyesület a Szigetközi Gyermekekért, november 27-én, egy helyi kávézóban.

2021. November 29. 11:58, hétfő | Helyi

A csomagtartóban bújtatták a szíreket az embercsempészek

A tádzsik férfit és ukrán női társát Jánossomorja külterületén ellenőrizték a rendőrök. Autójukban kilenc migráns tartózkodott.

2021. November 29. 09:45, hétfő | Helyi

Öngyilkossági szándékkal gyújtotta fel a társasházi lakást Mosonmagyaróváron

Az idős elkövető öngyilkossági szándékkal gyújtott tüzet egy ötemeletes társasház földszinti lakásának több helyiségében, Mosonmagyaróváron.

2021. November 24. 09:02, szerda | Helyi

Huszonöt migránst fogtak el a rendőrök Mosonmagyaróvár térségében

A rendőrök Mosonmagyaróvár térségében fogták el a migránsokat, akik személyazonosságukat és magyarországi jogszerű tartózkodásukat sem tudták igazolni.