Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Március 13. 07:50, szerda | Helyi
Forrás: Oxygen Media

Algákból üzemanyag

Algákból üzemanyag

Az ipari szennyvizek hasznosításának mikéntjére keresi a választ az a konzorcium,amelynek a Nyugat-Magyarországi Egyetem is tagja. A projekt március 1-jén indult, Európai Uniós támogatásból.

A partnerek új módszerek, új berendezés prototípusok kifejlesztését tűzték ki célul. Eszközeikkel akár bioüzemanyagot is elő tudnak állítani algákból.


"Egy olyan találmányt mutatott nekünk, ami arról szólt, hogy hogyan lehet olaj tartalmú szuszpenziókból tiszta vizet kinyerni." : Így foglalta össze Dr. Ördög Vince intézetigazgató, annak a pályázatnak a lényegét, melyre egy társulás tagjaként az agrártudományi egyetem is támogatást nyert. Az Európai Uniós projektben részt vevő partnerek vállalták, új eljárások, új berendezések elkészítését. Ezeket az iparban használnák fel, elsősorban a veszélyes szennyvizeknél. – mondja Dr. Szakács Tamás, az IC-Produkt ZRT. Igazgatóságának elnöke.

A berendezések fejlesztésének másik fontos területe az algaszüretelés. A mosonmagyaróvári agrártudományi karon találjuk Európa 5. legnagyobb algagyűjteményét. Az algákat tartalmazó oldatokból szintén olajat vonnának ki, amiből akár bio dieselt is elő lehetne állítani. Az intézetigazgató elmondta, hogy a vizsgálatokat nemrég kezdték, de abban bíznak, hogy az új algaszüretelő berendezéssel sok energiát tudnak majd megspórolni.

A híg algaoldatok szüretelése az algatömegtermelés új úttörő irányát jelentheti. A beruházás költsége több mint 784 millió Ft, ebből 585 millió Ft-ot az Európai Unió áll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.