Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 16. 07:17, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Amerikai költségvetési vita - A képviselőház nem tudott önálló javaslatot elfogadni

Amerikai költségvetési vita - A képviselőház nem tudott önálló javaslatot elfogadni

A republikánus többségű washingtoni képviselőház kedden nem tudott önálló megoldási javaslatot kidolgozni az amerikai gazdaságban kialakult patthelyzetre, ezért az előzetes tervekkel ellentétben törölte az ezzel kapcsolatos szavazást.

Az amerikai pénzügyi-politikai krízis a végkifejlethez közeledik. A pénzügyminisztérium szerint a kongresszusnak legkésőbb csütörtökig meg kellene állapodnia az államadósság limitjének megemeléséről. Ellenkező esetben a közgazdászok többsége szerint technikai csőd következhet be.
John Boehner házelnök múlt csütörtökön két ízben is megpróbált a képviselők elé terjeszteni egy, az államadósság-limit felemeléséről és a szövetségi kormány átmeneti finanszírozásáról rendelkező törvényjavaslatot, ám az nem élvezett akkora támogatást, amely az elfogadásához szükséges lett volna.
Boehner hivatala szerint a szövetségi képviselőház még egyszer megpróbálkozik majd egy határozat elfogadásával, ám az első kommentárok szerint a szavazás "kínos" törlésével gyakorlatilag meghiúsult a házelnöknek az a kísérlete, hogy egy önálló republikánus tervet fogadtasson el az államdósság-limit módosításáról és a szövetségi kormányzat finanszírozásának újraindításáról.
Ezzel a kezdeményezés ismét a szenátushoz került, ahol a jelek szerint körvonalazódik egy kétpárti megállapodás, amelyet néhány órán belül talán még tető alá is hozhatnak. Harry Reid, a felsőházi demokrata többség és Mitch McConnell, a republikánus kisebbség vezetője napközben, a képviselőház végül kudarcba fulladt törvényjavaslat-elfogadtatási kísérlete miatt napközben felfüggesztette tárgyalásait.
A képviselőházi republikánus megoldási kísérlet végül az ultrakonzervatív képviselők ellenállásán bukott meg, akik mind a szenátusi kompromisszumot, mind a Boehner-féle alternatívát ellenezték, mert el akarják érni az egészségügyi reform jelentős módosítását és az államháztartási hiány drasztikus csökkentését. Egyes kommentárok szerint a keddi kísérlet lehetett volna a Tea Party mozgalom által támogatott honatyák utolsó esélye egy önálló republikánus formula elfogadtatásához.
A házelnök kezdeményezése december 15-ig biztosította volna a szövetségi intézmények finanszírozását és február 7-ig emelte volna meg az adósságplafont. Az elképzelést azonban a Fehér Ház elutasította, mert az szavatolta volna, hogy a téli ünnepek küszöbén ismét kiújuljon a válság. A szenátus terve egy január 15-ig tartó átmeneti költségvetéssel számol.
A válsághelyzetet feloldó törvénytervezetet a törvényhozás mindkét házának el kellene fogadnia.
A nap folyamán a Fitch Ratings hitelminősítő negatív felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának lehetséges legjobb, "AAA" szintű osztályzatát. Ezt elsősorban az államadósság-limit emeléséről szóló megállapodás hiányával indokolta.
A Fitch lépése azt jelzi, hogy az Egyesült Államok nagyon közel került a technikai csődhöz, amelynek az egész világgazdaságra nézve komoly negatív hatása lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).