Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 15. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Amerikai költségvetési vita - Londoni elemzők: a magas hiányú felzárkózók kerülnének bajba csőd esetén

Amerikai költségvetési vita - Londoni elemzők: a magas hiányú felzárkózók kerülnének bajba csőd esetén

Az Egyesült Államok technikai államcsődje esetén a magas folyómérleghiányt görgető felzárkózó gazdaságok kerülnének a legnagyobb bajba, a várható következmények megítéléséhez azonban különbséget kell tenni a néhány napos törlesztési késedelem és az elhúzódó csődhelyzet között - állapították meg hétfői helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb citybeli elemzőház, a Capital Economics szakértőinek véleménye szerint túlzottnak tűnnek azok a félelmek, hogy a kongresszusi megállapodás híján esetleg beálló amerikai államcsődnek a Lehman Brothers bankcsoport összeomlását követő globális pénzügyi válsághoz hasonló következményei lehetnének.
A ház szerint az viszont valószínűnek tekinthető, hogy egy amerikai csődhelyzet esetén megindulna a tőkemenekítés a kockázatosnak tartott eszközökből, és ez a felzárkózó piacokra irányuló tőkeáramlásokat sújthatja elsősorban. A nyári eladási hullám tanulsága az, hogy ilyen piaci helyzet kialakulása esetén a nagy folyómérleghiánnyal küszködő felzárkózó gazdaságok járnának a legrosszabbul, így a legnagyobbak közül Törökország, Dél-Afrika, Brazília, India és Indonézia egyaránt ismét "a tűzvonalban találhatja magát".
A Capital Economics londoni elemzői szerint ugyanakkor a tőkeáramlásban jelentkező következményeket enyhítheti az a hatás, amelyet éppen az esetleges amerikai államcsőd gyakorolna az Egyesült Államok monetáris politikájára. Az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Federal Reserve System) monetáris testülete már szeptemberben is részben a költségvetési aggodalmak miatt döntött úgy, hogy az általános piaci várakozással ellentétben nem kezdi el a Fed által folytatott mennyiségi enyhítési ciklus leépítését, és "szinte elképzelhetetlen", hogy a Fed a havi 85 milliárd dollár névértékű eszközvásárlási programjának keretét olyan időszakban csökkentse, amikor az Egyesült Államok a szuverén csőd állapotában van - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.
A ház szakértői szerint ha az amerikai államcsőd egyik következményeként még hosszabb ideig fennmarad a Fed laza monetáris politikája, az enyhítheti a felzárkózó piacok tőkebeáramlására a csődhelyzet által gyakorolt negatív hatást. Az elképzelhető, hogy a nagy folyómérleghiányt görgető felzárkózó gazdaságok tőkebeáramlása hirtelen leáll az amerikai államcsőd azonnali piaci reakciójaként, de utána gyorsan újraindulhat, annak hatására, hogy a piaci szereplők várakozása szerint a Fed és más nagy gazdaságok jegybankjai folytatják laza monetáris politikájukat - fejtegették a Capital Economics londoni szakértői.
A ház elemzői szerint a felzárkózó térségre gyakorolt hatás további fő tényezője az, hogy mennyi ideig tartana az amerikai törlesztési hátralék állapota. Egy dolog az esetleges egyszeri kamatfizetési késés; az amerikai gazdaságnak az elhúzódó csődhelyzet okozná a jelentősebb kárt, és ez elsősorban azokra a felzárkózó gazdaságokra gyakorolna nagyobb nyomást, amelyeknek kulcsfontosságú piacuk az Egyesült Államok; ezek közé tartozik különösen Mexikó - áll a Capital Economics londoni elemzésében.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport által befektetőknek összeállított, hétfőn Londonban ismertetett helyzetértékelés szerint a cég "erőteljes feltételezése" az, hogy az amerikai törvényhozás elkerüli a szuverén törlesztési kötelezettségek nem teljesítéséhez vezető nyílt államcsődhelyzet kialakulását, mivel egy ilyen állapot "senkinek sem jó", a következmények pedig "katasztrofálisak" lehetnek.
Elég felidézni, hogy csupán a kisebb euróövezeti gazdaságok államcsődjének puszta kilátása is milyen súlyos recesszióba sodorta az elmúlt években az egész valutauniós térséget, amely csak most kezd kilábalni ebből a válságból - hangsúlyozták a JP Morgan elemzői.
A ház szakértői - a Capital Economics véleményétől eltérően - úgy vélik, hogy a néhány napos törlesztési késedelmen túlmutató, nyílt amerikai államcsőd következményei valószínűleg túltennének a Lehman Brothers öt évvel ezelőtti összeomlásának "masszív" világgazdasági hatásain is.
A JP Morgan szerint ráadásul a mostani válság hatásai jó eséllyel akkor sem múlnának el teljesen, ha a következő hetekben sikerül megoldást találni az amerikai kormányzati zárlatot okozó költségvetési patthelyzetre, az államadósság-limit emelése körüli vitára. Figyelembe kell venni ugyanis annak kockázatát, hogy a majdani költségvetési egyezség további kiadási lefaragásokat tartalmazhat, amelyek még nagyobb visszahúzó erőt gyakorolhatnak az amerikai gazdaság növekedésére.
Mindemellett még ha létrejön is a költségvetési megállapodás, a washingtoni patthelyzet évekig fennmaradhat, megnehezítve az előrelépést a növekedésösztönző kezdeményezések, köztük az adóreform és az infrastruktúrafejlesztési programok kidolgozásában - jósolták hétfői elemzésükben a JP Morgan szakértői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).