Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 27. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Amilyen egészséges a gazdi, olyan a kutya is

Amilyen egészséges a gazdi, olyan a kutya is

Olyan a gazdája, mint a kutyája – legalábbis erre a következtetésre jutott egy tanulmány, amely szerint a kutya sétáltatása, futtatása jótékony egészségügyi hatással van a gazdára is - írja a Los Angeles Times.

A kutatás keretében orvosok, állatorvosok egészségügyi előadók arra keresték a választ, hogyan érhető el legjobban mind a kutya, mind gazdájának egészsége. Különböző felméréseket végeztek azokon a területeken, ahol az állat és az ember állapota között átfedést tapasztaltak. Ennek keretében egészségügyi felvilágosító kampányokat indítanak, s végső céljuk, hogy a dohányzók körében csökkentsék az állattartókat, de növeljék azok körében, akik minden nap eljárnak sétálni vagy futni.

Karen Ehnert, a tanulmány szerzője szerint a gazdiknak jobban oda kellene figyelniük arra, hogy ők maguk mit esznek és mit adnak háziállatuknak, valamint mennyit mozognak. Ez azért is lenne fontos, mert Amerikában a felmérések szerint a kutyák 53, a macskák 58 százaléka elhízott. Csakúgy mint az emberek esetében, az állatok is magasabb kockázatnak vannak kitéve a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, a magas vérnyomás és a légzési nehézségek kialakulására.

A túlsúlyos kutyáknak, általában gazdájuknak is magasabb a testtömegük. Szakértők szerint az elhízás problémája állatok és emberek esetében megegyezik: kevés testmozgás és sok egészségtelen étel fogyasztásának következménye. Ha azonban a gazdi odafigyel házi kedvencére, az motiválja saját fogyását is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.