Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2018. Március 05. 18:52, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Angela Merkel nem támogatja a német himnusz átírásának gondolatát

Angela Merkel nem támogatja a német himnusz átírásának gondolatát

Nem támogatja Angela Merkel azt a gondolatot, hogy a nemek közötti egyenjogúság jegyében változtassák meg a német nemzeti himnusz szövegét - ismertette a német kancellár szóvivője hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kancellár "nagyon elégedett szép nemzeti himnuszunkkal", és nem lát okot hagyományos szövegének megváltoztatására.

A szóvivőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a család-, idős-, nő- és ifjúságügyi minisztérium nemi egyenlőségi megbízottja a közelgő nemzetközi nőnap alkalmából kezdeményezte a himnusz szövegének megváltoztatását. Kristin Rose-Möhring osztrák és kanadani példára hivatkozó javaslata szerint két helyen nemi szempontból semleges kifejezésre kellene cserélni a férfiak dominanciáját erősítő kifejezést.

Az egyik a szülőföld jelentésű Vaterland, amelyben szerepel az apa jelentésű Vater szó. Ezt a haza jelentésű Heimatland kifejezésre kellene cserélni. A másik kifogásolt a fiú testvérekre utaló, testvéries jelentésű brüderlich szó, amelyet a nemi egyenlőségi miniszteri biztos szerint a magyarul bátort jelentő couragiert szóval kellene helyettesíteni.

A kezdeményezésről a Bild am Sonntag című vasárnapi lap írt. A hétfői kormányszóvivői tájékoztatón a család-, idős-, nő- és ifjúságügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy nem a tárca hivatalos álláspontjáról, hanem a miniszteri biztos személyes véleményéről van szó, és javaslatát nem nyilvános minisztériumi dokumentumban, hanem egy belső terjesztésre szánt körlevélben vetette fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 07:00, szerda | Külföld

Az Európai Bizottság folyósította Kijevnek a hitelkeret első részletét

Az Európai Bizottság kedden csaknem 4,2 milliárd eurót folyósított Ukrajnának az ukrán hitelkeret első részleteként - közölte a brüsszeli testület.

2024. Augusztus 14. 06:00, szerda | Külföld

A vártnál jelentősebben romlott az augusztusi német gazdasági hangulatindex

Romlott a ZEW német gazdaságkutató intézet augusztusi, Németország következő hat hónapjára vonatkozó gazdasági hangulatindexe, az elemzők által becsültnél lényegesen nagyobb mértékben.

2024. Augusztus 13. 08:02, kedd | Külföld

Az Egyesült Államok szerint a héten számítani lehet iráni támadásra Izrael ellen

Az Egyesült Államok értékelése szerint ezen a héten számítani lehet Irán és hozzá kapcsolódó fegyveres szervezetek részéről Izrael elleni támadásra