Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 30. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Annan: 'Blair megakadályozhatta volna az iraki háborút'

Annan: 'Blair megakadályozhatta volna az iraki háborút'

Tony Blair volt az egyetlen, aki megakadályozhatta volna George Bush volt amerikai elnököt az iraki háború elindításában - mondta a szombati The Timesnak Kofi Annan.

Az egykori ENSZ-főtitkár, aki memoárkötetének megjelenése alkalmából adott interjút a tekintélyes konzervatív brit napilapnak, kijelentette: véleménye szerint ha a volt munkáspárti brit miniszterelnök az iraki háború kitörése előtt azt mondja Bushnak, hogy "George, itt most elválnak útjaink (...) egyedül kell cselekedned", azzal elejét vehette volna az inváziónak.
Ez időt adott volna az amerikaiaknak, hogy nagyon komolyan átgondolják a dolgot, és felmerült volna bennük a kérdés, hogy "tényleg belevágjunk-e egyedül" - vélekedett Annan.
A világszervezet volt vezetője szerint Busht az sem tántorította volna el az iraki katonai beavatkozástól, ha ő, vagy éppen Colin Powell akkori amerikai külügyminiszter lemond. Tony Blair azonban lebeszélhette volna az amerikai elnököt, ha szót emel, tekintettel a két ország közötti "különleges viszonyra", és arra, hogy a nagy országok közül egyedül Nagy-Britannia követte Busht.
A héten jelent meg Jack Straw memoárkötete is, amelyben a Blair-kormány egykori külügyminisztere kifejti: az invázió óta "milliószor" megkérdezték tőle, hogy ha akkor tudta volna mindazt, amit ma, ugyanúgy támogatná-e az iraki háború megindítását, mint annak idején. "Nem, nem támogatnám. Hogyan is dönthettünk volna az iraki invázióról, ha már akkor is tudjuk, hogy nincsenek az országban tömegpusztító fegyverek?" - áll Straw könyvében.
A veterán brit munkáspárti politikus szerint ugyanakkor ez a kérdés ma már "céltalan (...) vég nélkül ezen gondolkodom, és arra a következtetésre jutottam, hogy a háborút pártoló döntésemet az akkor rendelkezésre álló legjobb bizonyítékok alapján hoztam meg".
Straw szerint Irak ma jobb hely, mint a néhai elnök, Szaddám Huszein rezsimjének idején volt. Az iraki gazdaság teljesítménye tavaly 9,6 százalékkal nőtt, a közszolgáltatások "drámai mértékben" javultak, 2003-ban csak 13 millió iraki jutott hozzá tiszta ivóvízhez, ma már 22 millió embernek van biztonságos vízellátása, a csecsemőkori halálozási arány pedig kevesebb mint a felére csökkent - sorolja könyvében a brit politikus.
A volt külügyminiszter szerint Szaddám Huszein a beavatkozás nélkül előbb-utóbb újraindította volna fegyverfejlesztési programját, és még akár a környező arab országokban nemrég elindult politikai fordulat ellen is felléphetett volna.
Straw véleménye szerint Kadhafi néhai líbiai vezetőt is az vette rá tömegpusztító fegyverfejlesztési programjának békés feladására 2003-ban, hogy a nyugat annak idején megmutatta: kész hadba vonulni Irak ellen ugyanilyen fegyverek ügyében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).