Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2013. December 11. 10:40, szerda | Belföld
Forrás: MTI

ÁNTSZ: újabb ellenőrzéssel vizsgálták a dohányzást

ÁNTSZ: újabb ellenőrzéssel vizsgálták a dohányzást

Újabb, kéthetes, a dohányzás tiltását ellenőrző akció ért véget, amelynek során elsősorban a közösségi közlekedési eszközöket és a szórakoztató és vendéglátó-ipari egységeket vizsgálták, a kiszabott bírságok összege várhatóan meghaladja a 400 ezer forintot - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint elsősorban azt vizsgálták, hogy betartják-e a nemdohányzók védelme érdekében meglévő jogszabályokat, mert a hűvös idő beköszöntével a szabadtéri vendéglátóhelyek, teraszok fokozatosan bezártak, így többfelé megszűntek azok a helyek is, ahol rá lehetett gyújtani. Ezért rendelt el az idén is országos ellenőrzési akciót az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.
Az ellenőrzés során 1583 helyet kerestek fel, ebből 273-at munkaidőn túl.
A tájékoztatás szerint az általános tapasztalat az volt, hogy az állampolgárok továbbra is együttműködőek a hatósággal, a dohányzást érintő korlátozásokat betartják.
Hatósági intézkedésre hét esetben volt szükség. Egy alkalommal közösségi közlekedési eszközön találkoztak szabálysértővel, akit 20 ezer forintra büntettek meg. A többi szabálytalanságot a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben tapasztalták, ezek miatt várhatóan 410 ezer forint bírságot szabnak ki. Volt, ahol a tiltás ellenére dohányzó vendég miatt kellett intézkedni, de az is előfordult, hogy az üzemeltető nem tartotta be a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásait.
Az ÁNTSZ emlékeztetett, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012. január 1-én életbe lépett módosítása értelmében nem lehet rágyújtani a közforgalmú intézményben. Az eddig elvégzett ellenőrzések meghaladják a 100 ezret, a kiszabott bírságok összege pedig a 22 millió forintot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest