Városlista
2024. augusztus 6, kedd - Berta

Hírek

2014. Október 10. 10:44, péntek | Helyi

Átadták a megújult Szennyvíztisztító telepet és a Látogatóközpontot Mosonmagyaróváron

Átadták a megújult Szennyvíztisztító telepet és a Látogatóközpontot Mosonmagyaróváron

Több, mint kétmilliárd forint EU támogatásból valósult meg a Mosonmagyaróvári Szennyvíztisztító telep intenzifikálása a jogszabályi követelményeknek megfelelően c. projekt.

Közel hárommilliárd forintos beruházás ért véget Mosonmagyaróváron az öt település alkotta Mosonmagyaróvári Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás Európai Unió által támogatott pályázata keretében. Az előkészületek már 2008-ban elindultak, maga a beruházás 2011-ben kezdődött, és most ért véget. A telep üzemeltetője az Aqua Szolgáltató Kft.

A mosonmagyaróvári szennyvíztisztító telep nem felelt meg a hatósági előírásoknak, csak jelentősen a kibocsátási határérték felett engedte be a Mosoni Dunába a tisztított szennyvizet. Ezért a hatóság felújításra kötelezte, majd a bíróság jogerősen megtiltotta a további szennyezés kibocsátását. A mosonmagyaróvári szennyvíztisztítási agglomerációba tartozó települések saját erőből nem tudták ezt megoldani, megoldást csakis az Európai Unió által támogatott rekonstrukció jelenthetett.

Ezért 2008-2010 között 54,3 millió forint összköltséggel, 46,2 millió forint Uniós támogatással előkészítették a projektet, majd 2011. augusztusban Támogatási szerződést kötöttek a projekt megvalósítására. Ennek során végül a telep teljes rekonstrukciója 2.822.373.940 forint összköltséggel, 2.395.195.927 forint támogatással (melynek 80%-át az Európai Unió, 20 %-át a hazai költségvetés biztosította,) valósult meg.


A megvalósítás során a meglevő épületeket átépítették, bővítették, korszerűsítették, a technológia pedig teljesen megújult. Új előmechanikai műtárgy épült, ciklikus üzemű C-tech szennyvíztisztítási technológia létesült. A telep korábbi 53.888 LE (lakos egyenérték) átlagos kapacitása 77.778 LE átlagos kapacitásra növekedett. Lényeges eleme volt a korszerűsítésnek egy iszapvonal létesítése, amelyben feldolgozásra és ártalmatlanításra kerül valamennyi keletkező szennyvíziszap. Az ártalmatlanítás során a keletkező biogázok 250 kW teljesítményű kiserőművet látnak el hajtóanyaggal, ami részben ellátja a telep villamos energia igényét.


A telep teljes mértékben automatizált, távfelügyelettel is működtethető. A telepen a felhagyott technológiai épület korszerűsítésével látogató központ is létesült, ami segítheti a lakosság környezettudatos nevelését, a korszerű technológiák megismerését.


A fejlesztés révén egy korszerű, költséghatékony tisztító telep létesült, amelynek üzemeltetési költségei alacsonyak, ezzel is segítve a lakossági szennyvíz tisztítási díjak megfizethetővé tételét.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 06. 08:03, kedd | Belföld

Kínai támogatást kap a Liberty Dunaújváros

A Liberty technológiai partnere, a CISDI megkapja a pénzügyi támogatást a dunaújvárosi acélműben megvalósuló nagyberuházáshoz - közölte a Liberty hétfőn az MTI-vel.

2024. Augusztus 06. 08:01, kedd | Kék hírek

Feltörte a Neptun-rendszert, magának utalta el hallgatók ösztöndíját

Az egységes felsőoktatási rendszert, a Neptunt feltörő, és egyebek mellett hallgatók ösztöndíjait magának átutaló csalót fogott el a rendőrség, a letartóztatásban lévő fiatal férfit több mint száz rendbeli bűncselekménnyel gyanús