Városlista
2024. szeptember 13, péntek - Kornél

Hírek

2014. Július 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Az álomhoz hasonló a varázsgomba hatása alatt álló agy

Az álomhoz hasonló a varázsgomba hatása alatt álló agy

A pszichedelikus szerek hatása alatt álló agy hasonló aktivitást mutat, mint álom idején - derítették ki brit kutatók.

A londoni Imperial College és a német Goethe Egyetem kutatói tanulmányukban 15 önkéntes résztvevő agyának aktivitását figyelték meg funkcionális mágneses rezonancia készülékkel végzett (fMRI) vizsgálattal az előtt és az után, hogy a varázsgombákban található hallucinogént, pszilocibint tartalmazó injekciót kaptak.
A szer hatása alatt a primitív agy területeinek tevékenysége, amely az érzelmekben és a memóriában játszik szerepet, sokkal összehangoltabbá válik, ami azt jelzi, hogy ezek a területek együtt működnek - hangoztatták a kutatók.
Az agytevékenység ezen mintája ahhoz hasonlít, amelyet akkor látni, amikor az emberek álmodnak - tették hozzá.
"Elkápráztatott, amikor láttam a hasonlóságot a pszichedelikus állapotban lévő agytevékenység mintája és az álomban lévő agytevékenység mintája között. A pszilocibint szedő emberek gyakran írják le úgy állapotukat, mintha egy álomszerű állapotban lennének és tanulmányunk eredménye először mutatta ki ezen állapot fizikai megjelenését az agyban" - mondta Robin Carhart-Harris, a londoni Imperial College kutatója, a tanulmány társszerzője.
A szakemberek azt is kimutatták, hogy a magas szintű gondolkodásban - mint például az öntudatosságban - szerepet játszó agyterületek kevésbé voltak összhangban a pszilocibin hatása alatt.
Az agytevékenység mintájának elemzéséből az is kiderült, hogy több lehetséges minta van akkor, ha a résztvevők a pszilocibin hatása alatt voltak, mint akkor, ha nem szedték a szert. Ez lehet az egyik oka annak, miért érzik azt a pszichedelikus szereket szedők, hogy agyuk kitágul élénk képzelőerővel és álomszerű állapottal párosulva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

KSH: augusztusban 3,4 százalékkal nőttek az árak

2024. augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).