Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2023. Február 17. 07:22, péntek | Külföld
Forrás: mti

Az amerikai elnök tárgyalna a kínai államfővel, de nem kér bocsánatot a megfigyelő léggömb megsemmisítéséért

Az amerikai elnök tárgyalna a kínai államfővel, de nem kér bocsánatot a megfigyelő léggömb megsemmisítéséért

Az Egyesült Államok nem akar új hidegháborút Kínával, de nem fog bocsánatot kérni - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a washingtoni Fehér Házban.

Az elnök sajtótájékoztatóján, amelyen első alkalommal nyilatkozott az elmúlt hetekben amerikai légtérben megsemmisített megfigyelő léggömbökkel kapcsolatban, megismételte, hogy országa versenyt akar Kínával és nem konfliktust. Időpont említése nélkül közölte, tárgyalást tervez Hszi csin-Ping kínai elnökkel, emellett pedig fontosnak nevezte a kommunikációs csatornák nyitva tartását a diplomaták és katonai szakértők között.

Az amerikai-kínai viszonyban az elmúlt másfél hétben feszültséghez vezetett, hogy egy kínai megfigyelő léggömb 8 napon keresztül sodródott az észak-amerikai légtérben, mielőtt az amerikai légierő február 4-én megsemmisítette.

Az elnök közölte, hogy a múlt hétvégén Észak-Amerika felett lelőtt három azonosítatlan tárgy vélhetően nem kapcsolódik Kína léggömb-programjához, illetve más egyéb országhoz sem. Hozzátette: a hírszerzés elemzi és értékeli az eszközöket, de a jelenlegi feltételezések szerint azok nagy valószínűséggel üzleti vállalkozásokhoz, vagy kutatóintézményekhez tartoztak, amelyek időjárási, illetve egyéb tudományos méréseket folytattak.

Arról is beszámolt, hogy az amerikai kormány szigorítja a légtérben közlekedő legénység nélküli repülő eszközökre vonatkozó szabályokat. Az elnök utasítást adott nemzetbiztonsági tanácsadójának az amerikai légtérben közlekedő eszközökre vonatkozó szabályok felülvizsgálatára. Célnak nevezte a pilóta nélküli légi eszközök észlelési képességének javítását, az ilyen eszközök felbocsátására és üzemben tartására vonatkozó szabályozás frissítését, valamint egy naprakész és elérhető nyilvántartás felállítását az ilyen jellegű tárgyakról. Hozzátette: Antony Blinken külügyminiszter feladata lesz, hogy próbáljon meg egy globális normarendszerről megállapodni ezen a jórészt szabályozatlan területen.

Címkék: joe biden, kémballon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.