Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2021. November 03. 09:24, szerda | Helyi

Az energiatudatos önkormányzatokat díjazták

Az energiatudatos önkormányzatokat díjazták

Öt megyei település is átvehette a Virtuális Erőmű Program energiahatékonysági kiválósági pályázatának elismerését a Parlamentben.

Nemrégiben Mosonmagyaróvár is átvehette az "Energiatudatos önkormányzat" elismerést a Virtuális Erőmű Program keretében.

A Parlament üléstermében tartott ünnepélyes átadón Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a program védnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának alapító elnökefelidézte: a Virtuális Erőmű Program 10 éve indult, olyan időszakban, amikor a globális túlfogyasztás napja augusztus végére esett; idén június 8. volt. Kiemelte, hogy a program mérföldkőhöz érkezett, eljutottak oda, hogy a VEP, Paks után az ország második legnagyobb virtuális villamos erőműve lett mintegy 800 Megawatt teljesítményével. „Tudomásul kell venni, hogy a környezet korlátos, nem lehet a végtelenségig kifosztani. A VEP célja az energia túlfogyasztása elleni küzdelem. Az intézményrendszerben is olyan szabályokat kell rögzíteni, ami a megelőzést és a megtakarítást szolgálja a fenntartható környezet érdekében”- emelte ki.

Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a VEP tulajdonosa arról beszélt, hogy a tíz év alatt lett a VEP az ország 2. legnagyobb villamos erőműve lett. Az induláskor azt tűzték ki célul, hogy a programhoz csatlakozók egy 200 megawatt teljesítményű erőmű termelésének megfelelő energiamegtakarítást érjenek el 2020-ig, ezt a célt már korábban sikerült elérni."Létrejött az a szemlélet, hogy a legtisztább energia az, amelyet nem fogyasztunk el, és meg sem termelünk.A VEP-ben elért szén-dioxid-kiváltás az ország éves szén-dioxid-kibocsátásának közel 10 százaléka”- ismertette.
„Büszke vagyok a nyertes településekre, hiszen az elmúlt 15 évben rengeteg olyan lépést tettek, amely az energia hatékonyabb felhasználására irányul. A pályázatuk bírálatában a megyei önkormányzat is részt vett”- mondta az ünnepség kapcsán Németh Zoltán. A megyei közgyűlés elnöke hozzátette, a nyertes 3 város és két község összesen 270 kW névleges erőművi teljesítményt váltott ki a VEP számára.

Ezeket a megtakarításokat a legtöbb esetben az önkormányzati épületeken megvalósított energetikai beruházásoknak, a fűtéskorszerűsítésnek, a napelemes rendszereknek köszönhetően érték el. Erre a célra mintegy 4 milliárd forintot fordítottak a megyei területfejlesztési keretből. A díjazott települések önkormányzatai fenntarthatóságot célzó akciókat szerveznek, mint például szemétgyűjtés vagy a Föld órája program, a lakosság, iskolák, diákok és a helyi civil szervezetek bevonásával.

Mosonmagyaróvár mellett Csorna, Kapuvár, valamint Kópháza és Sokorópátka önkormányzata is átvehette az elismerést.

Forrás: MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 27. 09:47, szombat | Sport

Szoboszlai góljával győzte le a Real Betist a Liverpool

Szoboszlai Dominik találatával a Liverpool FC labdarúgócsapata 1-0-ra nyert a Real Betis ellen a pénteken Pittsburghben rendezett felkészülési mérkőzésen.

2024. Július 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Lecsapott a rendőrség Kerepesen!

Hat kábítószer-fogyasztót és két -terjesztőt fogtak el szerdán Kerepesen a rendőrök - közölte hivatalos oldalán a rendőrség.