Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 03. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az MNB külsős tagok cáfolják a politikai nyomást

Az MNB külsős tagok cáfolják a politikai nyomást

Megszólaltatott a Reuters hírügynökség a jegybank Monetáris Tanácstagjai közül hármat. Mindegyikőjük külső tag, így különösen érdekes lehet az álláspontjuk, hogy miért döntöttek kétszer is a kamat csökkentése mellett. Merthogy úgy döntöttek. A három külső tag megerősítette, hogy a monetáris tanács szeptemberben is 4:3 arányban szavazott a kamatcsökkentés mellett.

Bártfai-Mager Andrea, Gerhardt Ferenc és Kocziszky György az interjúban egyhangúlag utasította el azokat a kritikákat, hogy a Monetáris Tanács felhagyott volna az inflációs célkövetéssel, ahogy azt is, hogy politikai nyomásra szavaztak volna egymást követő két alkalommal is a kamatcsökkentésre. A monetáris tanácsi tagok amellett érveltek, hogy a kamatcsökkentésre lehetőséget biztosít egy, a jegybanki stáb által készített friss inflációs jelentésben felvázolt elsődleges makrogazdasági pályától eltérő, kedvezőbb alternatív forgatókönyv, amely alacsonyabb inflációs pályát vetít előre. Annak ellenére, hogy az adóemelések és az élelmiszer- és energiaárak gyorsítottak az infláción, szerintük ezek tartós hatása sokkal kisebb lehet, mint amire a belső tagok, vagyis a jegybank vezetése számít.

A külsős tagok szerint a gyengélkedő gazdaság lehetővé teszi a lazább monetáris politikát, és úgy vélik, a kamatcsökkentések hosszabb távon ugyan, de segítenek a magyar gazdaságnak. A tanácstagok szerint a további kamatdöntések a magyar gazdasági adatoktól és Magyarország kockázati prémiumától függnek majd. Arra számítanak, hogy a kormány megállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal, ami tovább csökkentheti Magyarország kockázati felárát, miközben az euróövezeti válság fejleményei újabb kockázatokat rejtenek.

A Reuters által megszólaltatott elemzők úgy vélik, hogy az esetlegesen újjáéledő euróövezeti piaci feszültségek arra késztethetik a jegybankot, hogy ismét kamatot emeljen, annak ellenére, hogy a mostani, 6,5 százalékos kamatszint továbbra is a legmagasabb az Európai Unióban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során