Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2019. Július 21. 00:00, vasárnap | Helyi

Az MP3 lejátszókról

Az MP3 lejátszókról

Az MP3 lejátszó egy kicsike eszköz, amelyet akár magunkkal is vihetünk, és zenét hallgathatunk róla.

Tehát általánosságban elmondható, hogy olyan hordozható eszköz, amely használatához elem (beépített vagy cserélhető) valamint fej- vagy fülhallgató, vagy akár hangfalak szükségesek. Napjaink MP3 lejátszói többnyire már beépített FM rádió lejátszóval, és hangfelvétel készítés céljából még mikrofonnal is rendelkeznek.


Az MP3 lejátszók története

A lejátszók első elemét a hordozható CD lejátszók, a MiniDisc-ek képviselik. Ha emlékszünk rá sok gyári zenei CD megvásárlásakor, egy, a CD felénél kisebb méretű aprócska lemezt is kaptunk. Ezek a voltak a mini disc-ek. Akik használták, szerették, tökéletes volt közlekedés közbeni használatra, de nem igazán nevezhetjük ezeket elterjedt megoldásnak.

Az első igazinak nevezhető MP3 lejátszó mindössze 32MB-nyi adat tárolására volt képes. A tehetősebb tulajdonosok borsos árért ezt később már 64MB-os verzióra növelhették. Mai szemléletünkkel, ezzel a tárhely mérettel nem sokáig jutnánk.

A mai MP3 lejátszók

Napjainkban a kereskedelmi forgalomban elérhető modellek két típusát különböztetjük meg. A flash jellegű kivitelek ilyen megoldású memórián tárolják az adatokat. Flash jellegű tárhely a memóriakártya is. Jellemzően ezek a megoldások a kisebb tárhely kapacitással rendelkezőek, viszont kialakításuknak köszönhetően rugalmasak, és nagyon jól bírják a gyűrődést. A rázkódások, és leesés okozta károk nem jellemzőek az ilyen rendszerű eszközökre.


Az MP3 lejátszók másik csoportját a merevlemezes megoldások képviselik. Legnagyobb előnyüknek a hatalmas tároló kapacitást nevezhetjük. Ez az alkalmazott technikától függően 1,5GB-tól egészen 100GB-ig terjed. Ezen az átlagos tömörítés mellett több ezer MP3 felvétel is elfér. Egy nagyobb merevlemezre akár már komplett zenei gyűjtemények is felírhatóak.

A legmodernebbek ebben a kategóriában a zenei anyagon kívül már képi világ megjelenítésére és videó lejátszására is képesek.


Napjaink legjobbjai

Egyes MP3 lejátszók már nem is válogatnak a fájlkiterjesztések között. Ezek képesek a sima audio CD-ket is MP3 digitális formátumba közvetlenül átkódolni. Praktikus tulajdonságaik, könnyű hordozhatóságuk miatt váltak igazán népszerűvé. Igen, a mobilkészülékeink is képesek zenei hanganyag lejátszásra, bár azon eleve annyi fotó és más adat van, hogy nem érdemes ilyennel tovább terhelni azt.

Kijelenthetjük, hogy az MP3 lejátszó napjaink legelterjedtebb szórakoztató elektronikája. Kis méretének, hordozhatóságának és folyamatosan növekvő tárolókapacitásának köszönhetően a népszerűsége továbbra is növekszik. Ráadásul folyamatosan újabb technikák és ötletek jelennek meg. Ezek a folyamatos megújításhoz vezetnek, és felhasználási köreik napjainkban is fejlődés alatt állnak. Túlzás nélkül állítható, hogy az MP3 lejátszó a 21. század emberének nélkülözhetetlen kiegészítője a mobiltelefonhoz hasonlóan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 29. 13:47, hétfő | PR

K&H: figyelemre méltó véleményt fogalmaztak meg a diákok a magyar oktatásról

Kevesen vannak, akik elismerésre méltónak tartják a színvonalat. Közeledik a felvételik eredményhirdetése, így a leendő gólyák hamarosan saját tapasztalatokat szerezhetnek a magyar felsőoktatás színvonaláról.

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.