Városlista
2024. november 26, kedd - Virág

Hírek

2011. Július 13. 08:07, szerda | Helyi
Forrás: Hasznos hírek - http://www.hasznoshirek.hu

Az ÁNTSZ a túlzott sófogyasztás veszélyeiről

Az ÁNTSZ a túlzott sófogyasztás veszélyeiről

Nyáron erre is figyeljünk: Az alacsonyabb sófogyasztással számos haláleset megelőzhető lenne.

A magyar gyerekek akár négyszer, míg a felnőttek legalább háromszor több sót fogyasztanak az ajánlott mennyiségnél.

Hazánkban a férfiak 25,2 a nők 34,4 százaléka hipertóniás. Világszerte az agyvérzések 62 százalékának, a szívkoszorúér-betegségek 49 százalékának a hátterében magas vérnyomás áll. A szív-és érrendszeri betegségek az összes betegség és a halálozás felét okozzák, a magas vérnyomás több mint 2 és fél millió embert érint ma Magyarországon. Ezeknek a betegségeknek a kockázata megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással jelentősen csökkenthető lenne. Éppen ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet üdvözli a népegészségügyi termékadó bevezetésének tervét, amely jelentősen hozzájárulhat a lakosság egészségtudatos táplálkozásához. Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a magas só bevitel.

Világszerte 7 millió ember hal meg évente a magas vérnyomás következtében. Ezek közül számos haláleset megelőzhető lenne az alacsonyabb sófogyasztással. A hazai lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja a WHO által ajánlott 5 gramm/nap értéket. Európában a napi só bevitel 8-11 gr között van, míg Magyarországon a felnőttek 14-18, a gyermekek a napi ajánlott 3 gramm helyett 3,5 - 13,1 gramm között fogyasztanak sót. A sóbevitel nagyobb része a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából származik és csak kisebb hányada ered a főzés során hozzáadott sóból vagy az asztali sózásból.

2008-ban Magyarország csatlakozott az Európai Bizottság sócsökkentő keretprogramjához. Ennek részeként hazánk vállalta az élelmiszerek sótartalmának átlagosan 16%-os csökkentését 4 év alatt a széles körben fogyasztott élelmiszercsoportok körében. Figyelembe véve, hogy hazánkban a magas vérnyomás 2,5 millió embert érint, valamint azt a tényt, hogy a szív-és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztika élén, a lakossági sóbevitel csökkentésének, a STOP SÓ program megvalósításának népegészségügyi jelentősége nem kérdéses.

Mit tehetünk mi magunk a kevesebb sófogyasztás érdekében?

• Használjunk kevesebb sót az ételek elkészítéséhez.

• Helyettesítsük a sót fűszerekkel.

• Együnk kevesebb magas sótartalmú feldolgozott élelmiszert.

• Távolítsuk el a sószórót az ebédlőasztalról.

• Együnk több alacsony sótartalmú élelmiszert (friss gyümölcsöt és zöldséget)

• Amikor feldolgozott élelmiszert vásárolunk, olvassuk el a címkét és válasszuk az alacsonyabb nátrium/sótartalmú változatot.

Forrás: ÁNTSZ

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2024. November 26. 14:16, kedd | Helyi

Festménykiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Bódi Ferenc Attila és Wolf Zsuzsanna festményeiből nyílik kiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtár emeleti kiállítóterében december 4-én, szerdán 17 órakor.

2024. November 21. 10:43, csütörtök | Helyi

Frühwirth Ildikó – Családi ünnepek kézikönyve

Frühwirth Ildikó Családi ünnepek kézikönyve című kötetének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében november 26-án, kedden 17 órától.

2024. November 04. 14:07, hétfő | Helyi

K&H: indul a „pénztanárok” versenye

a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa