Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 30. 14:58, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Az ombudsman szerint jogszerűtlen volt az előállítás a sajókazai iskolában

Az ombudsman szerint jogszerűtlen volt az előállítás a sajókazai iskolában

Jogszerűtlen és aránytalan volt a roma fiatalok megbilincselése és előállítása a sajókazai iskolában februárban.

Az alapvető jogok biztosa szerint jogszerűtlen és aránytalan volt a roma fiatalok megbilincselése és előállítása a sajókazai iskolában februárban, ezért Szabó Máté felkérte az országos rendőrfőkapitányt, tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy közoktatási intézményben rendőri intézkedés csak kivételes esetben történhessen.

Az ombudsman hivatalának csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Szabó Máté a sajókazai roma fiatalok előállításának vizsgálata során rámutatott arra: sérült az előállítottak emberi méltósághoz és személyes szabadsághoz való joga, illetve az intézkedés megzavarta az iskola rendjét és a szemtanúk gyermeki jogai is csorbultak. Emellett a rendőrség aránytalan sérelmet okozott az intézkedés alá vont fiatalkorúaknak, különösen azért, mert a rendőri intézkedések azok tanárai és diáktársai előtt történtek.
A vizsgálat kapcsán a biztos felkérte az országos rendőrfőkapitányt, tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a jövőben közoktatási intézményben rendőri intézkedés csak kivételesen - például halaszthatatlan nyomozati cselekmény, vagy például iskolai verekedés miatt - történhessen. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitánynál pedig az ombudsman kezdeményezte, hogy az ismertesse az alárendeltségében működő hivatásos állománnyal a jelentés tartalmát, és hívja fel beosztottjai figyelmét arra, hogy a jövőben intézkedéseik alatt az arányosság követelményének és a fokozatosság elvének figyelembevételével, alapjogsérelem nélkül járjanak el.
Szabó Máté szerint a fiatalokat a büntetőeljárási törvény előírásai alapján nem előállítani kellett volna, hanem gyanúsítotti kihallgatásra kellett volna beidézni, illetve az adott körülmények mérlegelése nélkül, automatikusan alkalmaztak bilincset, ami így az ombudsman szerint jogszerűtlen volt.
A közleményben az olvasható: a biztos a médiából értesült arról, hogy egy sajókazai iskolában történt bántalmazás miatt fiatalkorúakat állítottak elő a rendőrök. Egy sajókazai kiskorú - törvényes képviselőjével - feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, mert 2012 februárjában a Dr. Ámbédkár Iskolában az óraközi szünetben bántalmazták, tíz nappal később pedig az iskola épületét 8-10 rendőr körbevette, majd négy, 14-16 éves roma fiatalt megbilincselve előállítottak a rendőrségre.

Címkék: Jog-ombudsman

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk