Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2012. Augusztus 10. 12:32, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Az új-zélandi ellenzék bocsánatkérésre szólította a kormányfőt a magyar katonák bírálata miatt

Az új-zélandi ellenzék bocsánatkérésre szólította a kormányfőt a magyar katonák bírálata miatt

Bocsánatkérésre szólította fel az ellenzék pénteken az új-zélandi kormányfőt, mert megkérdőjelezte az Afganisztánban szolgáló magyar katonák bátorságát - írta két új-zélandi hírportál.

John Key új-zélandi kormányfő hétfőn bírálta az Afganisztánban szolgáló magyar katonákat, mert azok nem járőröznek éjszakánként. Azt állította, hogy emiatt az elmúlt években jelentősen nőtt a tálib fegyveresek tevékenységének a mértéke az új-zélandiak által ellenőrzött területen. "A magyarok nem mennek ki éjszaka - lehet, hogy Budapesten igen, de Afganisztánban nem" - fogalmazott Key.
A miniszterelnök azután kritizálta a magyar katonákat, hogy vasárnap két új-zélandi katona életét vesztette, és hat megsebesült Afganisztánban a tálib lázadókkal vívott összecsapásban.
Az új-zélandi ellenzék pénteken reagált a miniszterelnök szavaira, és ezt idézte az NZCity, valamint a Radio New Zealand internetes oldal. Phil Goff, az új-zélandi Munkáspárt szóvivője azt mondta: nem volt helyénvaló a miniszterelnök megjegyzése; kijelentését a magyarok úgy értékelték, hogy egyértelműen megkérdőjelezték katonáik bátorságát. "Magyarország hét katonát veszített el Afganisztán (biztonsági szempontból) különösen nehéz Baglán tartományában..., ha John Keynek kérdései vannak arról, hogy (a magyarok) miképpen tevékenykednek, azt közvetlenül nekik és bizalmasan kellett volna felvetnie".
Goff szerint az mód, ahogy a kormányfő "nyilvánosan lehordta őket", haragot és ellenszenvet váltott ki Új-Zélanddal szemben, aláásta az ország kapcsolatait szövetségeseivel.
http://www.radionz.co.nz/news/political/112938/apology-to-hungary-wanted

http://home.nzcity.co.nz/news/article.aspx?id=151844&fm=newsmain%2Cnrhl

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 08:00, hétfő | Külföld

Kamala Harris egy hét alatt 200 millió dolláros kampánytámogatáshoz jutott

Kamala Harris választási kampánya egy hét alatt 200 millió dollárnyi támogatáshoz jutott - közölte az alelnök és nem hivatalos demokrata elnökjelölt kampányigazgató-helyettese vasárnap.

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.